środa, 28 marca 2012

NANOTECHNOLOGIA ZAGROŻENIA

Nexus NR 2 (64)2009 r http://prawda2.info/viewtopic.php?t=7146

Nowy atak na holistyczne rolnictwo

Po inżynierii genetycznej nanotechnologia jest kolejną próbą psucia naszej żywności. Poważni naukowcy ostrzegają, że nanotechnologia – manipulowanie materią na poziomie atomów i molekuł – wprowadza nowe poważne zagrożenia dla zdrowia ludzi i środowiska. Mimo tych zagrożeń oraz barku publicznej debaty i kontroli ze strony instytucji nadzorczych nie etykietowana żywność wytworzona z zastosowaniem nanotechnologia zaczęła pokazywać się już na półkach naszych supermarketów.

Na całym świecie rośnie zainteresowanie żywnością, zdrowiem i środowiskiem. Chcemy wiedzieć, gdzie, jak, i przez kogo wytwarzane są spożywane przez nas produkty, jak daleką odbyły podróż i jak długo były magazynowane. Pojawiły się lokalne ruchy wsparcia dla organicznej żywności jako intuicyjna i praktyczna odpowiedź na wzrost stosowania chemikaliów w produkcji żywności i postępujące oddalanie się przemysłu rolnego od holistycznych systemów agrarnych1. Ludzie decydują się na spożywanie pokarmów organicznych, ponieważ troszczą się o zdrowie swoje i swoich rodzin oraz zdrowotność środowiska. Organiczne rolnictwo umożliwia również wspieranie zintegrowanego, przyjaznego dla środowiska rolnictwa i właściwych technologii, zamiast chemiczno-intensywnego rolnictwa przemysłowego.

Poparcie dla organicznych metod pojawiło się również jako bezpośrednia reakcja na dążenia biotechnologicznych gigantów zmierzające do genetycznego modyfikowania naszych plonów. Farmerzy i klienci sklepów ze żywnością na całym świecie byli i są wściekli z powodu wprowadzenia upraw genetycznie modyfikowanych roślin spożywczych. Dla wielu jest jasne, że podczas gdy biotechnologiczne firmy zyskują na wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności do naszego łańcucha pokarmowego, całe ryzyko tej operacji spada na barki konsumentów, farmerów i środowiska.

Obecnie kolejną falę ataków na naszą żywność przypuszcza nanotechnologia. Nanotechnologia to stosująca najnowsze osiągnięcia techniki i automatyczne przetwarzanie antyteza organicznego rolnictwa, które ceni sobie naturalne, zdrowotne własności świeżych i nie przetworzonych pokarmów. W jeszcze większym stopniu przekształca gospodarstwo rolne w zautomatyzowane przedłużenie najnowocześniejszej linii produkcyjnej przy wykorzystaniu opatentowanych produktów, które znajdują się pod kontrolą korporacji. Nanotechnologia wprowadza również nowe poważne zagrożenia dla ludzkiego zdrowia i środowiska.

Co to jest nanotechnologia?

Nanotechnologia to nowa potężna technologia umożliwiająca rozbieranie na części i przekonstruowywanie elementów natury na poziomie atomów i molekuł. Nanotechnologia ucieleśnia marzenie naukowców o możliwości przebudowy świata od poziomu atomów w górę poprzez manipulacje na poziomie atomowym pozwalające transformować i konstruować nowe materiały, urządzenia, żywe organizmy i układy technologiczne.
Nanotechnologia i nanonauka obejmują badanie zjawisk i materiałów oraz manipulowanie strukturami, urządzeniami i układami istniejącymi w nanoskali, to znaczy o wymiarach mniejszych od 100 nanometrów. . Aby uzmysłowić sobie, ile to jest 100 nm, wystarczy porównać to z łańcuchem DNA, który ma szerokość 2,5 nm, molekułą proteiny mającą 5 nm, średnicą krwinki czerwonej wynoszącą 7000 nm i ludzkim włosem, który ma średnio grubość 80000 nm.

Nanocząstki nie podlegają tym samym prawom fizycznym, co większe cząstki – podlegają prawom mechaniki kwantowej. Fizyczne i chemiczne własności nanocząstek – na przykład kolor, rozpuszczalność, wytrzymałość, chemiczna aktywność i toksyczność – mogą więc być zupełnie inne od tych, jakie mają większe cząsteczki tej samej substancji.

Zmienione własności nanocząstek stworzyły możliwości wyprodukowania wielu nowych i zyskownych produktów oraz rozszerzyły zakres ich zastosowań. Skonstruowane nanocząstki mają zastosowanie w dosłownie setkach produktów, które już są dostępne na półkach supermarketów. Są wśród nich przezroczyste filtry przeciwsłoneczne, kosmetyki wywołujące dyfrakcję (ugięcie) światła, nawilżacze o zwiększonej zdolności penetracji, materiały odpychające zapachy i plamy, odpychające brud powłoki, długotrwałe farby i lakiery do mebli, a nawet niektóre produkty spożywcze.

Ośrodek Technologicznych Przewidywań APEL (AsiaPacific Economic Cooperation – Ekonomiczna Współpraca Azji i Pacyfiku) przewiduje, że nanotechnologia zrewolucjonizuje wszystkie dziedziny naszej gospodarki i społeczeństwa i stanie się przyczyną społecznych wstrząsów na dużą skalę.

Jak nanotechnologia będzie wykorzystywana w produkcji żywności i jej przetwarzaniu?

Analitycy i rzecznicy przemysłu przewidują, że nanotechnologia będzie wykorzystywana do przekształcania żywności, poczynając od poziomu atomowego w górę. W raporcie z roku 2006 zatytułowanym „Zamysł w sprawie powstających nanotechnologii" dotyczącym zastosowania nanotechnologii w produkcji żywności i rolnictwie czytamy: „Dzięki nanotechnologia przyszła żywność będzie tworzona poprzez kształtowanie atomów i molekuł. Żywność będzie pakowana w «inteligentne» bezpieczne pojemniki zdolne do wykrycia zepsucia lub szkodliwych zanieczyszczeń. Produkty przyszłości będą wzmacniały i zmieniały swoje kolory, smaki lub zawartość składników odżywczych, tak by zadowolić gusta każdego konsumenta i potrzeby wynikające ze stanu jego zdrowia. W rolnictwie nanotechnologia obiecuje zmniejszenie użycia pestycydów, poprawę efektywności hodowli roślin i zwierząt oraz stworzenie nowych bioprzemysłowych produktów" (cały raport dostępny jest pod adresem www.nanotechproject.org).

Przemysł spożywczy i rolny zainwestował miliardy dolarów w badania nanotechnologii i obecnie w sprzedaży znajduje się już nie znana liczba nie oznakowanych produktów. Wobec braku na całym świecie obowiązku znakowania takich produktów obecnie niemożliwe jest określenie, ile produktów komercyjnej żywności zawiera w sobie nanoskładniki. Grupa Konsultacyjna Helmuta Kaisera (Helmut Kaiser Consultancy Group), analityka o nastawieniu pronanotechnologicznym, sugeruje, że obecnie na całym świecie znajduje się około 300 produktów nanożywnościowych (patrz www.hkc22.com). Grupa szacuje, że globalny rynek nanożywności w roku 2005 był warty 5,3 miliarda dolarów, a w roku 2010 jego wartość wzrośnie do 20,4 miliarda dolarów. Przewiduje również, że w roku 2015 nanotechnologia będzie wykorzystywana w 40 procentach przemysłu żywnościowego.

W badaniach dotyczących nanotechnologii w żywności wyróżniamy cztery podstawowe kierunki:
· nanomodyfikacji nasion i nawozów/pestycydów,
· wzmacnianie („fortyfikacja") i modyfikacja żywności,
· interaktywna, „inteligentna" żywność,
· „inteligentne” opakowania żywności i jej 'śledzenie.

Nanomodyfikacja nasion i nawozów/pestycydów

Orędownicy powiadają, że nanotechnologia będzie stosowana do dalszej automatyzacji współczesnej jednostki rolnej. Całość wkładu w gospodarstwo – nasiona, nawozy, pestycydy i praca – będzie coraz bardziej technologicznie modyfikowana. Nanotechnologia przeniesie genetyczną inżynierię w rolnictwie na następny, niższy poziom – inżynierię na poziomie atomowym.
Zakłada się, że atomowa inżynieria umożliwi przekształcenie DNA nasion w sposób, który pozwoli uzyskiwać rośliny o zupełnie innych własnościach, na przykład o innym kolorze, okresie wegetacji, plenności etc. Do podtrzymania wzrostu roślin będą używane poddane atomowej inżynierii bardzo silnie działające nawozy i pestycydy. Nanosensory umożliwią wzrost roślin, zapewnią odpowiedni poziom pH, właściwe składniki odżywcze, wilgotność oraz ochronę przed szkodnikami lub chorobami – wszystko to będzie zdalnie monitorowane, co znacznie ograniczy niezbędny wkład pracy.
Zaniepokojona tymi planami grupa ETC (Action Gro-up on Erosion, Technology and Concentration – Grupa Działania ds. Erozji, Technologii i Koncentracji) ostrzega w swoim doniosłym raporcie „Na farmie"3 („Down on the Farm”; www.etcgroup.org), że w ukształtowanej przez nanotechnologię przyszłości „farma będzie wielkoobszarową fabryką, monitorowaną i zarządzaną przy pomocy laptopa,zaś żywność będzie wytwarzana
z substancji-budulców dostarczających organizmowi odpowiednich substancji odżywczych".

Wzmacnianie i modyfikacja żywności

Firmy nanotechnologicznepracują nad wzmocnieniem przetworzonej żywności przy pomocy nanoskładników pokarmowych umieszczanych w kapsułkach. Jej wygląd i smak mają być poprawiane przy pomocy kolorów uzyskiwanych z wykorzystaniem nanotechnologia, a występujący w niej tłuszcz i cukier usunięty lub zneutralizowany przy pomocy nanomodyfikacji.
Wzmacnianie żywności pozwoli producentom reklamować zwiększone własności odżywcze przetworzonej żywności – na przykład wprowadzenie „medycznie korzystnych" nanokapsułek pozwoli reklamować czekoladowe ciasteczka lub chipsy jako poprawiające stan zdrowia i czyszczące arterie. Nanotechnologia umożliwi także modyfikację tandetnych pokarmów, takich jak lody i czekolada, tak by zmniejszyć w nich ilość tłuszczu i cukru, jakie organizm może absorbować. Można tego dokonać zamieniając część tłuszczu i cukru na inne substancje lub stosując nanocząstki blokujące trawienie i absorbowanie tych komponentów żywności przez organizm. W ten sposób nanoprzemysł będzie mógł zachwalać bezwartościowe pokarmy, z zablokowanymi cukrem i tłuszczem oraz wzmocnione błonnikiem i witaminami, jako wspomagające zdrowie i zmniejszające wagę.

Interaktywna „inteligentna" żywność

Firmy takie jak Kraft i Nestlć opracowują „inteligentną" żywność, która będzie wchodzić w interakcję z konsumentami i zmieniać na ich żądanie kolor, smak lub składniki odżywcze. Firma Kraft opracowuje czysty napój bez smaku, który zawiera setki smaków w niewidocznych nanokapsulkich. Domowa kuchenka mikrofalowa może być wykorzystana do rozpoczęcia procesu uaktywnienia koloru, smaku, koncentracji i konsystencji pokarmu w zależności od indywidualnych upodobań.
„Inteligentna" żywność może również wyczuwać, czy dana osoba jest uczulona na któryś ze składników, i blokować go. Z kolei „inteligentne" opakowanie może uwalniać dawkę dodatkowych odżywek dla tych konsumentów, których zidentyfikuje jako mających specjalne wymagania dietetyczne, na przykład wapń w przypadku ludzi cierpiących na osteoporozę.

„Inteligentne" opakowania żywności i jej śledzenie

Nanotechnologia w zasadniczy sposób wydłuzy okres trwałości żywności. Firma Mars Inc. już posiada patent na niewidzialne , jadalne nanopakowanie, które zamknie żywność nie dopuszczając do wymiany gazów i wilgoci między nią i otoczeniem.
W opracowaniu są „inteligentne" opakowania zawierające nanosensory i aktywatory anty-mikrobów, które będą zdolne wykryć proces psucia się żywności i uwolnić nanoantymikroby w celu wydłużenia czasu jej trwałości, co umożliwi supermarketom trzymać ją na półkach sklepowych przez znacznie dłuższy czas.
Wprowadzone do produktów żywnościowych w postaci niewidzialnych dla ludzkiego oka malutkich chipów nanosensory mają działać również jako elektroniczne kody kreskowe. Emitowany przez nie sygnał pozwoli śledzić żywność, w tym również świeżą, w jej drodze z pola do fabryki, a potem do supermarketu i dalej.

Jakie są zasadnicze obawy dotyczące stosowania nanotechnologii w żywności i rolnictwie?

Obawy w sprawie stosowania nanotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności są związane z dalszą automatyzacją i wyobcowaniem produkcji żywności , poważnym ryzykiem dla człowieka i środowiska ze strony nowych czynników toksycznych i dalszą utratą prywatności wskutek sledzenia przy pomocy nanocząsteczek każdego kroku w łańcuchu pokarmowym. Niedopełnieniu przez rządu obowiązku wprowadzenia zasad chroniących społeczeństwo i środowisko przed zagrożeniami , jakie stanowi nanotechnologia, to bardzo poważny zarzut.
Nanotechnologia w rolnictwie bazuje na założeniu możliwości poprawy jakości i wydajności poprzez przestawienie atomów w nasionach, opracowanie jeszcze skuteczniejszych chemicznych bodźców wzrostu- monitorowanie warunków panujących na farmie przy- pomocy elektroniki zamiast człowieka, oraz dalszą automatyzację pobudzania wzrostu roślin.
Zakłada się, że zastosowanie nanotechnologii w przetwarzaniu żywności może poprzez manipulacje na poziomie atomowym ,poprawić- jej smak, konsystencję, wygląd, wartość odżywczą i okres trwałości. Głosi się nawet, że tak wyprodukowana żywność będzie ''bezpieczniejsza". Te założenia opierają się na błędnym przekonaniu, że ludzie są w stanie stworzyć nową wersję świata od poziomu atomowego w górę i uzyskać lepszy od dotychczasowego rezultat. Zakłada się, że potrafimy przewidzieć konsekwencje naszych działań, nawet gdy mamy do czynienia z wysoce nieprzewidywalnymi procesami i siłami, jakie występują w mechanice kwantowej.

Niestety, historia pokazuje, że nie jesteśmy dobrzy w przewidywaniu skutków działania złożonych układów. Dowodem na to jest chociażby katastrofa, do której doszło po wprowadzeniu do środowiska w celu biologicznego równoważenia takiego zwierzęcia, jak ropucha aga, lub królików i lisów dla zabawy. Historia pełna jest przypadków poważnych problemów zdrowotnych i środowiskowych wynikłych wskutek niezwracania uwagi na wczesne ostrzeżenia przed początkowo traktowanymi jako „cudowne" takimi środkami, jak CFC, DDT i azbest. To prowadzi do wniosku, że powinniśmy bardzo poważnie potraktować wczesne ostrzeżenia wskazujące na toksyczność nanocząsteczek.

Jest już, na razie nieliczna, ale szybko rosnąca literatura toksykologiczna wskazująca, że nanocząstki są reaktywniejsze, mobilniejsze i że istnieje większe prawdopodobieństwo ich toksyczności dla ludzi i środowiska niż w przypadku większych cząsteczek. Wstępne badania naukowe wykazały, że wiele rodzajów nanocząstek może prowadzić do wzrostu stresu oksydacyjnego, który prowadzi do formowania wolnych rodników zdolnych do wywoływania raka, mutacji DNA , a nawet smierci komórek.

Okazało się, że fullereny - nanocząstki węgla - powodująuszkodzenia mózgu strzępiela wielkogębowego, który został przyjęty przez agencje nadzorcze jako wzorzec służący
do ustalania stopnia zatrucia środowiska.
W doniesieniu z roku 2004 Towarzystwo Królewskie5 ostrzega przed poważnym zagrożeniem nanotoksycznością i zaleca, aby „składniki w formie nanocząstek podlegały pełnemu zakresowi szacowania ich nieszkodliwości przez odpowiednią instytucję naukową, zanim zostaną dopuszczone do stosowania w produktach" (patrz www.nanotec.org.uk/ finalReport.htm). Pomimo tego ostrzeżenia wciąż brak jest zasad regulujących stosowanie nanomateriałów w produktach przeznaczonych dla konsumentów, które określałyby ich nieszkodliwość dla użytkowników, robotników pracujących przy ich wytwarzaniu lub środowiska, do którego zrzucane są nanoprodukty odpadowe.
Śledzenie przy pomocy nanomateriałów umieszczanych w opakowaniach do żywności zrodzi również nowe problemy związane z ochroną prywatności. Wraz ze wzrostem stopnia śledzenia przy pomocy nanomateriałów przez przemysł żywnościowy możliwe będzie śledzenie ruchu żywności z pola do fabryki, supermarketu i w końcu na nasz talerz. Zrodzi to nowe poważne problemy związane z prywatnością, do których jesteśmy słabo przygotowani.

Zatrważające jest to, że mimo dopuszczenia nanotechnologicznej żywności i produktów rolnych do supermarketów i środowiska, rządy na całym świecie nic nie zrobiły, aby stworzyć jakiekolwiek zasady ograniczające zagrożenia, jakie niesie z sobą nanotechnologia.

Walka o zdrową żywność w przyszłości - alternatywy w stosunku do nanotechnologii

Jak będzie wyglądała w przyszłości nasza żywność i technologia?

Jesteśmy w trakcie wojny o kontrolę nad naszą żywnością. Własność korporacyjna lub społeczna, globalna lub lokalna, niewielka lub ogromna, przetworzona lub naturalna - oto paradygmaty, wśród których musimy wybierać. Kluczowym sposobem promowania zdrowego, holistycznego rolnictwa jest popieranie go poprzez nasze zakupy. Kupując organiczną żywność chronimy zdrowie i środowisko i jednocześnie wspieramy wolną od elementów „nano" przyszłą żywność. Kupujmy organiczną żywność wyłącznie od firm, które gwarantują, że nie stosują nanotechnologia.
Jest wiele sposobów zapewnienia w przyszłości zdrowej żywności. Kupujmy żywność na bazarach bezpośrednio od rolników albo w sklepie z organicznymi produktami lub w organicznym dziale supermarketu. Można przystać do społecznego ogrodu lub założyć swój własny. Załóżmy organiczną kuchnię w miejscowym przedszkolu lub szkole. Czytajmy dokładnie etykiety na produktach. Bądźmy zaangażowani i zainteresowani. Dyskutujmy z przyjaciółmi i rodziną o żywności. Dajmy firmom za pośrednictwem ich bezpłatnych infolinii do zrozumienia, że niepokoi nas stosowanie nanotechnologii w ich produktach. Powiadommy swojego lokalnego posła do parlamentu, że chcemy, aby produkty zawierające nanoskładniki były oznakowane, co pozwoli nam na dokonywanie zakupów zgodnie z naszymi preferencjami.

To bardzo dobrze, że środki masoweo przekazu dyskutują na temat polityki żywieniowej oraz naszych badań i instytucji edukacyjnych. Tymczasem mimo iż w naszych supermarketach są już nie oznakowane produkty zawierające nonoskładniki, nanotechnologia dopiero zaczyna zwracać na siebie uwagę. Nie ma odpowiednich przepisów chroniących zdrowie społeczeństwa i środowisko oraz korporacyjnych i publicznych subwencji na badania długoterminowych konsekwencji manipulowania naszą żywnością na poziomie atomowym. Podobieństwo tego stanu rzeczy do wprowadzania inżynierii genetycznej przy dodatkowym ryzyku wynikającym z braku nadzoru mrozi wręcz krew w żyłach.

Wszyscy musimy aktywnie zaangażować się w walkę z nanotechnologią, podobnie jak zrobiliśmy to w przypadku inżynierii genetycznej. Kluczową sprawą jest doprowadzenie do uchwalenia moratorium na wykorzystywanie nanotechnologii do czasu wydania przepisów chroniących zdrowie człowieka i środowisko oraz prawdziwe zaangażowanie się społeczeństwa w proces podejmowania decyzji w sprawie wprowadzania nanotechnologia. Musimy również doprowadzić do tego, aby nasze rządy wydawały nasze ciężko zarobione pieniądze, które przekazaliśmy im płacąc podatki, na wspomaganie sektora organicznego.
Wspólnie możemy stworzyć przyszłość ze zdrową żywnością, która będzie chroniła nasze zdrowie, zamiast przynosić zyski korporacjom.

0 autorach:
Georgia Miller jest koordynatorką Nanotechnology Project w ramach australijskiego oddziału federacji Przyjaciół Ziemi (Friends of the Earth International). Scott Kinnear jest członkiem rady Biologicznych Farmerów Australii (Biological Farmers of Australia) i właścicielem firmy Organiczna Zdrowa Żywność (Organie Wholefoods) z siedzibą w Melbourne w Australii.
Przełożył Jerzy Florczykowski
Przypisy:
I.. Holistyczna koncepcja przyrody zakłada, że środowisko przyrodnicze stanowi hierarchicznie złożoną całość składającą się z powiązanych ze sobą i wzajemnie na siebie oddziałujących mniejszych całości. - Przyp. tłum.
2. Jeden nanometr (nm) to 10-9 metra, czyli jedna miliardowa metra lub jedna milionowa milimetra. - Przyp. tłum.
3. Raport ten ukazał się także w 43 (5/2005) i 44 (6/2005) numerze Nexusa pod tytułem „Na farmie - nanotechnologia w łańcuchu pokarmowym".
4. Angielska nazwa Cane Toad - największa z ropuch osiągająca do 25 cm długości. Jej naturalnym środowiskiem jest południowa część Ameryki Północnej i Ameryka Południowa. W roku 1935 sprowadzono ją do Australii, importując 100 ropuch z Hawajów, które rozmnożono do 3000 i w lipcu 1935 roku wypuszczono na wolność na północy australijskiego stanu Queensland. Miała być bronią biologiczną przeciwko szkodnikom trzciny cukrowej - żukom - ale ten pomysł okazał się chybiony, ponieważ nie jest ona w stanie dostać się do jaj szkodników. Ropucha bardzo szybko opuściła suche pola trzciny cukrowej i wkrótce stała się istną plagą. Dziś Cane Toad jest uznawana za szkodnika. który zabija zwierzęta domowe i okalecza swoją toksyną ludzi. Zjada między innymi duże ilości pszczół miodnych. - Przyp. tłum.
5. The Royal Society, a dokładniej The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge - angielskie towarzystwo naukowe o ograniczonej liczbie członków (około 500 członków krajowych i 50 członków zagranicznych) pełniące rolę brytyjskiej akademii nauk. Skupia przedstawicieli nauk matematycznych i przyrodniczych. Uważane jest za pierwsze na świecie towarzystwo naukowe. Zawiązane w roku 1660 i zatwierdzone w roku 1662 przez Karola II odgrywało dużą rolę w rozwoju nauk przyrodniczych od XVII po XIX wiek. Od roku 1665 wydaje czasopismo naukowe Philosophical Transactions, a od roku 1832 przeglądowa-sprawozdawcze Proceeding of the Royal Society. W roku 1853 jego członkiem został Paweł Edmund Strzelecki w dowód uznania za zasługi w eksploracji Australii (odkrycie złota). - Przyp. tłum.

0d redakcji:
Niniejszy artykuł ukazał się po raz pierwszy w magazynie Cle-on Food Orgonic (vol. 4, maj 2007) i jest dostępny pod adresem http://nano.foe.org.au/node/198. Opublikowany w marcu 2008 roku 73-stronicowy raport „Out of the Laboratory and on to aur Plater: Nanotechnology in Food and Agriculture" („Z laboratoriów na nasze talerze - nanotechnologia w żywności i rolnictwie") autorstwa Georgia Miller i dra Rye'a Senjena z organizacji Friends of the Earth Australia jest dostępny w wersji PDF na stronie http://nano. foe.org.au/node/226. 12-stronicowe podsumowanie tego raportu znaleźć można na stronie http://nano.foe.org.au/node/233. Dalsze informacje na temat nanotechnologii i organizacji Friends of the Earth Australia znaleźć można na stronie http://nano.foe.org.au/. ''

Wiadomość:
Brytyjski parlament krytykuje producentów żywności, że nie chcą informować o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca też stworzenie rejestru takich produktów.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7433447,Nanotechnologia_w_zywnosci__Producenci_wola_to_ukrywac.html

UPRAWY GMO ZAGROŻENIA

Zapraszamy do prezentacji w Power Point

Uprawy GMO zagrożeniem dla ekologicznego i tradycyjnego rolnictwa
http://www.slideshare.net/secret/Mnh0haQnSCmfOT


Wiele badań i obserwacji wskazuje na poważne zagrożenia ze strony produkcji GMO dla rolnictwa  tradycyjnego i ekologicznego.
 Tymczasem  właśnie te dwa sektory są mocną stroną naszego rolnictwa, dzięki której możemy być naprawdę konkurencyjni w Europie. Dlatego wzorem innych krajów unijnych (takich jak np. Francja, Niemcy, Austria, Węgry) powinniśmy w Polsce wprowadzić natychmiastowy zakaz uprawy kukurydzy Monsanto 810.  Tylko w  ten sposób możemy uratować wysokie walory polskich obszarów wiejskich i produkowanej tam żywności. Dlaczego należy natychmiast wprowadzić w Polsce zakaz uprawy modyfikowanej kukurydzy MON 810 oraz innych genetycznie modyfikowanych roślin?
..

ŚWIŃSKI INTERES

Kraj: Wielka Brytania
Reżyseria: Tracy Worcester
Rok produkcji: 2009
Język: Polskie napisy

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iLNHpn5nzkI&feature=player_embedded

Fascynujący brytyjski dokument Pig Business („Świński interes”) ukazuje globalny wymiar dramatycznych efektów przemysłowej hodowli zwierząt i śledzi wpływ międzynarodowych korporacji na polskie rolnictwo: deficyt demokracji, tysiące świń bez dostępu do światła dziennego, poPGRowski krajobraz biedy wzbogaconej o zapach z wielkich jezior toksycznego gnoju.

Jeśli fundamentem dzisiejszej kultury przemysłowej jest “optymalizacja kosztów”, to pogarda dla środowiska i prawa są jej głównymi filarami. Optymalnym wytworem tej patogennej struktury są międzynarodowe korporacje – właśnie dlatego w świecie zdominowanym przez ponadnarodowy agrobiznes, tradycyjne polskie rolnictwo uznawane jest za problematyczny wyjątek. W odpowiedzi na ten „kłopot”, szef największego koncernu wieprzowego w USA przedstawił swoją wizję Polski: pragnie ją zmienić w europejski stan Iowa. Amerykański sen?

Zmiana typu hodowli na post-fordowskie fabryki zwierząt, wymagana przez wielki przemysł i wspierana przez publiczne instytucje, oznacza, jak wskazuje Mike Davis, przekształcenie dawnych tradycyjnych zagród hodowlanych w piekło pełne ekskrementów, w którym żyją dziesiątki albo setki tysięcy zwierząt o osłabionym systemie odpornościowym, duszących się od gorąca i od smrodu gnojówki, a za to wymieniających się coraz szybciej czynnikami patogennymi ze swoimi towarzyszami niedoli.

Antybiotyki, utrzymujące przy życiu owy zwierzęcy obóz koncentracyjny, są rozwiązaniem bardziej „optymalnym” niż godne warunki hodowli. Zglobalizowany przemysł zdobył też na tyle dużą władzę polityczną, że „optymalizuje” również kodeksy prawa.


Pobierz:
http://www.megaupload.com/?d=4UVG4ZD7
http://depositfiles.com/en/files/rsc9ikesr
http://www.badongo.com/vid/1614259
+ Napisy PL



http://alterkino.org/swinski-interes-pig-business

KLONY NA TALERZU

W Wielkiej Brytanii sprzedano mięso potomstwa zwierząt – klonów. W USA znaleziono dziko rosnące rośliny GMO

Czy produkty powstałe dzięki biotechnologii są bezpieczne? Jak się zabezpieczyć przed negatywnymi skutkami obecności w rolnictwie organizmów sklonowanych lub upraw zmodyfikowanych genetycznie? Te pytania zadają sobie dziś brytyjscy wielbiciele steków. Food Standards Agency ujawniła, że do sklepów w tym kraju mogło trafić mięso ok. 100 krów – potomstwa sztuki sklonowanej w USA. Choć przepisy wymagają, by takie produkty były dodatkowo badane, FSA przyznała, że nikt do niej z takim wnioskiem się nie zgłosił.

Sprawa zaczęła się na początku tygodnia, gdy jedna z gazet odkryła, iż sprzedawane w sklepach mleko pochodzi od potomstwa sklonowanej krowy. Po sprawdzeniu okazało się, że nie tylko mleko. Do rzeźni trafiły dwa byki (o imionach Dundee Paratrooper i Parable) pochodzące ze sklonowanej matki. Wczoraj ustalono, że kolejnych 97 krów wywodzi się od sklonowanych w Stanach Zjednoczonych zwierząt.
Czytaj wiecej:
http://www.rp.pl/artykul/518654_Zmodyfikowana_zywnosc_trafila_na_stoly.html

http://www.soilassociation.org/Whyorganic/Welfareandwildlife/Cloning/tabid/941/Default.aspx

NIE ! DLA MONOPOLU

Film w skrótowy sposób opisuje problem jakim jest monopolizacja żywności na świecie. Prezentowane są fragmenty wypowiedzi różnych osób na ten temat połączone z kilkoma faktami. Film ma na celu ogólne nakreślenie problemu, a niniejsza strona ma wyjaśnić szczegóły, wskazać informacje źródłowe, odpowiedzieć na pytania.

Dzięki wprowadzeniu upraw i żwyności GMO (genetycznie modyfikowanej) koncerny biotechnologiczne takie jak Monsanto mogą mieć kontrolę nad żywnością na świecie. Brzmi to jak teoria spiskowa, ale takie są fakty. W Stanach Zjednoczonych Monsanto kontroluje już większość rynku żywnościowego i mimo starań wielu osób ciężko coś z tym zrobić. Umożliwia to fakt, że GMO jest opatentowane, czyli nasiona są własnością firmy, a nie rolnika. Ponadto rolnik uprawiający GMO jest zmuszony stosować środki chemiczne tych samych firm.

Dodatkowo koncerny biotechnologiczne wykupują mniejsze firmy sprzedające nasiona tradycyjne. Już teraz Monsanto jest największą na świecie firmą, która sprzedaje nasiona tradycyjne, nie tylko GMO. Daje to nieograniczony potencjał do kontrolowania cen oraz dostępności żywności (nie tylko GMO) przez jedną firmę.

W Polsce sytuacja jeszcze nie jest taka tragiczna. Obecnie trwają prace nad nową ustawą o GMO, która ma zezwolić na uprawę GMO w Polsce lub jej zakazać. Szczegóły są ukrywane przed opinią publiczną, media niechętnie poruszają ten temat. Do końca nie wiadomo co dokładnie wprowadzi ta ustawa, ani kiedy to się stanie. Już sam fakt milczenia w tak ważnej sprawie budzi niepokój.

Wprowadzenie upraw GMO w Polsce jak najbardziej przyczyni się do kontroli rynku żywności przez firmę Monsanto. Oczywiście na początku nie będzie to zbytnio odczuwalne. Ale przecież w USA ten proces trwał kilkadziesiąt lat. U nas dopiero się zaczyna, więc jest okazja aby zastanowić się nad tym.

http://www.youtube.com/watch?v=xDqyOXQ2nxw

Opis szczegółowy filmu:
http://teraz-polska.blogspot.com/2010/07/wstep_27.html

JEDZENIE SEKRET UJAWNIONY

Zapraszamy na krótki dokument:

JEDZENIE – ostateczny sekret ujawniony
You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=VUZsZ0JD7Rw

http://www.youtube.com/watch?v=G95rkY-rEQk

Przeczytaj też:

Czy rząd celowo próbuje ogłupić masy? Trudno to udowodnić, ale istnieje wiele danych wskazujących na to, że elita rządząca nie tylko toleruje, ale również aktywnie prowadzi politykę, której efekty szkodzą zdrowiu fizycznemu i psychicznemu populacji. Niniejsza seria artykułów traktuje o różnych sposobach ogłupiania współczesnego człowieka. W części pierwszej przyjrzymy się truciznom, które można znaleźć w spożywanych na co dzień napojach, pożywieniu i lekach.
http://www.stopcodex.pl/2010/08/oglupianie-spoleczenstwa-czesc-i-jedzenie-napoje-i-leki/



MIĘSO I MLEKO KLONÓW

Lepsze steki z klonów martwych zwierząt
http://www.rp.pl/artykul/522128_Lepsze_steki_z_klonow_martwych_zwierzat.html
Mięso i mleko ze sklonowanej krowy jest bezpieczne
http://www.biotechnolog.pl/news-147.htm

Cloned meat and milk are safe to eat, FDA says

http://articles.latimes.com/2008/jan/16/science/sci-clone16

http://www.medicineonline.com/news/10/10864/FDA-Calls-Food-From-Cloned-Animals-Safe.html

http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/AnimalCloning/ucm124956.htm



ŁOSOŚ GMO

 Koniec z łowieniem ryb?
http://www.agronews.com.pl/pl/0,19,7679,koniec_z_lowieniem_ryb.html
Łosoś w wersji GMO trafia na stoły

http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/nauka/losos-w-wersji-gmo-trafia-na-stoly,61134,1

Koniec z łowieniem ryb?
http://www.agronews.com.pl/pl/0,19,7679,koniec_z_lowieniem_ryb.html


Genetically Altered Salmon Set to Move Closer to Your Table

http://www.nytimes.com/2010/06/26/business/26salmon.html

GM Salmon Muscle In on Wild Fish When Food Is Scarce
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gm-salmon-muscle-in-on-wi

The New York Times Farming With Borrowed Genes
http://www.nytimes.com/imagepages/2007/07/30/washington/20070730_biotech_graphic.html

ROŚLINY GMO

Biotechnologiczny gigant Monsanto produkuje co najmniej trzy typy kukurydzy które uszkadzają nerki i wątroby.
Skutki na zwierzętach laboratoryjnych zaobserwowano już w po trzech miesiącach - czytamy na "The Daily Mail" http://www.dailymail.co.uk/news/article-1244824/Fears-grow-study-shows-genetically-modified-crops-cause-liver-kidney-damage.html

Badania austriackiego rządu, opublikowane w listopadzie 2008   wykazały  mniejszy wzrost i  niższą płodność myszy karmionych GMO kukurydzą http://www.biosicherheit.de/pdf/aktuell/zentek_studie_2008.pdf

Monsanto's GM Corn MON863 Showed Kidney, Liver Toxicity in Animal
http://www.organicconsumers.org/articles/article_4790.cfm

http://www.naturalnews.com/021784.html

http://www.i-sis.org.uk/GMmaizeMON863toxic.php

http://www.youtube.com/watch?v=Qpq6C4VND0A


A novel endocrine-disrupting agent in corn with mitogenic activity in human breast and prostatic cancer cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240732/

New Analysis of a Rat Feeding Study with a Genetically Modified Maize Reveals Signs of Hepatorenal Toxicity
http://www.springerlink.com/content/02648wu132m07804/fulltext.pdf

Genetically Modified Soy Linked to Sterility, Infant Mortality in Hamsters
http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

ŚMIERCIONOŚNE BT
Sickness and death in animals exposed to Bt cotton
http://www.gmwatch.org/index.php?option=com_content&view=article&id=12108
W kwietniu 2006 ponad 70 indyjskich pasterzy zgłosiło, iż 25% ich stada zdechło po wypasaniu na polach obsadzanych bawełną typu Bt.

PSZCZOŁY A GMO

Pszczoły masowo giną
http://polska-wolna-od-gmo.org/pszczoy-a-gmo

Collapsing Colonies: Are GM Crops Killing Bees?
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,473166,00.html

Monarch Butterflies and Bt Corn
http://agribiotech.info/details/Hellmich-Monarch%20Mar%208%20-%2003.pdf

KOMAR GM
Bill Gates Foundation's Grand Challenges Explorations finansuje projekt medyczny Hiroyuki Matsuoka z Uniwersytetu Medycznego Jichi w Japonii.
Naukowiec Matsuoka uważa, że może to być możliwe, aby włączyć komary, które zwykle przekazuje choroby do funkcji " latających strzykawek ", tak, aby dostarczyć ludziom szczepionki "
http://www.grandchallenges.org/about/Newsroom/Pages/GCERound1Grants.aspx
Transgeniczny komar sposobem na malarię?
http://www.biotechnolog.pl/news-503.htm
First Malaria-Proof Mosquito: Genetic Manipulation Renders Them Completely Immune to the Parasite
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100715172002.htm

INNE
Monsanto Vs. The World: Is it Too Late for Us to Win?
http://www.totalhealthbreakthroughs.com/2009/05/monsanto-vs-the-world-is-it-too-late-for-us-to-win/

BOTANICZNA ARKA NOEGO
Otwarcie banku nasion
http://wiadomosci.ekologia.pl/rosliny-i-zwierzeta/Otwarcie-banku-nasion,1529.html
Botaniczna arka Noego
http://www.rp.pl/artykul/98449.html

"Doomsday Seed Vault" in the Arctic
Bill Gates, Rockefeller and the GMO giants know something we don’t
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=7529

"Doomsday" Vault Will End Crop Extinction, Expert Says
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/12/071227-seed-vault.html

Światowy Bank Nasion (filmik)
http://www.youtube.com/watch?v=yUvGrq6CGp

FILM
Teraz Polska? NIE dla MONopolu
http://www.youtube.com/watch?v=xDqyOXQ2nxw

HODOWLA Z POŻYCZONYMI GENAMI
The New York Times Farming With Borrowed Genes
http://www.nytimes.com/imagepages/2007/07/30/washington/20070730_biotech_graphic.html

NIEBEZPIECZNE SZCZEPIONKI

Rozpowszechniaj ten materiał !
Poinformuj każdego kogo znasz co się dzieje.
http://www.youtube.com/watch?v=WA5Sg8zlWu8

SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI Z GMO

Składniki żywności, pochodzące z transgenicznej soi i (lub) kukurydzy

Znaczna część zbiorów kukurydzy i soi pochodzi obecnie z upraw transgenicznych - około 40 milionów hektarów obszarów rolnych na świecie wykorzystywanych jest pod uprawę genetycznie modyfikowanych roślin, głównie kukurydzy i soi, przede wszystkim w USA, Kanadzie, Argentynie,Brazylii, Chile, Australii, Meksyku. Niektóre odmiany, jak np. odporna na herbicydy soja, są tak
popularne, że trudno znaleźć w obrocie handlowym odmiany tradycyjne.

Nic więc dziwnego, iż według przybliżonych szacunków ok. 60% wszystkich przetworzonych artykułów spożywczych, obecnych na rynku Unii Europejskiej, może zawierać śladowe ilości GMO.

Z kukurydzy wytwarzane są tak popularne składniki jak skrobia, olej, syrop, maltodekstryna,dekstroza, mąka.
Soja wykorzystywana jest do produkcji oleju, lecytyny, izolatów i koncentratów wysokobiałkowych.

Produkty spożywcze, w których mogą być dodatki z transgenicznej soi i (lub) kukurydzy:
wyroby cukiernicze i
czekoladowe
lody i desery
koncentraty spożywcze
sosy, dresingi, zupy
błyskawiczne, majonez
margaryna
miksy masła i margaryny
lub masła i oleju
płatki śniadaniowe
przyprawy
napoje bezalkoholowe
napoje alkoholowe (piwo,
wino)
słodziki
ocet
wyroby mleczne (sery,
twarogi, napoje
fermentowane)
konserwy rybne
przetwory owocowe i
warzywne
przetwory mięsne

Soja i kukurydza to często podstawowe surowce do produkcji żywności dla wegetarian, przekąsek,używek, dań chińskich, dań typu “fast food”, mleka sojowego, przeznaczonego dla niemowląt i dzieci(sojowe izolaty i koncentraty wysokobiałkowe stosowane w produkcji mleka początkowego i
następnego), preparatów mlekozastępczych dla niemowląt i dzieci nietolerujących laktozy (cukru mlecznego), glutenu, dzieci alergicznych, chorych na przewlekłe biegunki.

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=1

POLSKI SEJM W SPRAWIE MONSANTO

Powraca na internet najgłośniejsza dotychczas produkcja FNBG.ORG o tym jak w Polsce przepycha się wbrew głosowi rolników i naukowców GMO czyli genetycznie modyfikowane organizmy. Dokument przez ponad pół roku był niedostępny z powodów prawnych:

............................

UWAGA! Pragniemy poinformować iż w pierwszej wersji tego dokumentu zawarty był nieumyślny błąd merytoryczny, określający jednego z bohaterów tego dokumentu jak przedstawiciela koncernu Monsanto - było to nieprawdą.

Osoba przedstawiona w dokumencie jako Pan "X" w rzeczywistości pracowała dla innego światowego koncernu biotechnologicznego produkującego GMO, który jest klientem blisko współpracującym z Monsanto.

Po emisji pierwszej wersji tego dokumentu, skontaktowała się z nami osoba podająca się za Pana "X" i wyraziła prośbę o utajenie jej wizerunku oraz nie publikowanie nazwiska i koncernu dla którego pracuje co na jego prośbę czynimy.
..........................................


Kim jest zadowolony Pan "X" i co go tak cieszy? Jest on "specjalistą ds. rejestracji" w polskim oddziale biotechnologicznego koncernu "Y" - partnera w interesach
koncernu Monsanto - światowego potentata rynku produktów modyfikowanych genetycznie (GMO). Monsanto, z którym robi interesy firma pana "X", wytworzyło a potem opanowało ponad 80% światowego rynku GMO. To dobra wieść dla koncernu Pana "X" i koncernu Monsanto.

Dzisiejszy dzień dla Pana "X" będzie tym bardziej radosny, gdyż koncern Monsanto z którym interesy robi jego firma, będzie jednym z głównych bohaterów spotkania, które zgromadziło wielu wybitnych naukowców. Będzie to teatr jednego aktora i choć nie wprost to wszyscy będą dzisiaj mówić tylko o koncernie z którym interesy robi firma Pana "X". Pomimo iż Pan "X" ma sporą wiedzę na temat GMO i firmy Monsanto nie odezwie się on w tej sprawie ani słowem

... dlaczego?

http://youtube.com/watch?v=1VT89NqMoB0

http://youtube.com/watch?v=xYYsMEGH6qA

http://youtube.com/watch?v=ANmRZZOFZuw

R O U N D U P: CO TO JEST?

...Europejski Komisarz ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich John Dalli
przyznaje, że system bezpieczeństwa żywności w UE musi się zmienić
...Komisarz odpowiadał na pytania José Bové, wiceprzewodniczącego Komisji ds. Rolnictwa Parlamentu Europejskiego.
Bove wezwał do"drakońskich" reform EFSA...

!!!Profesor Andrés E. Carrasco, słynny argentyński embriolog z Uniwersytetu w Buenos Aires zaprezentował szokujące wyniki dotyczące herbicydu Roundup, używanego w 70% wszystkich upraw GMO, który powoduje deformacje twarzy i uszkodzenia systemu nerwowego płodów ludzkich...

Minister Rolnictwa Walonii wezwał do reformy rolnictwa opartej na
jakości...Minister  Środowiska Regionu Bruksela ogłosiła, że właśnie dzisiaj rząd regionalny stolicy Unii Europejskiej także podjął decyzję, by być
regionem wolnym od GMO...

...Batalia przeciw GMO jest czymś więcej niż tylko sprawą technologii.
Chodzi tu o różnorodne i ekologiczne rolnictwo oraz rozwój obszarów
wiejskich, praktykowane przez niezależnych rolników,  produkujących produkty wysokiej jakości, a nie o zorientowany na towary
globalny agro-biznes...

Poniżej szczegóły...prosimy o szerokie nagłośnienie!

TERAZ TYM BARDZIEJ MUSIMY ODWAŻNIE I OSTRO WALCZYĆ W POLSCE O ZAKAZ UPRAW
GMO. A WIĘC PROSZĘ O MOBILIZACJE SIEBIE I INNYCH...zapraszamy do wspólpracy
w akcji ŚIĘTO ZIEMNIAKA BEZ GMO http://www.swietoziemniakabezgmo.pl/

WSPIERAJ KAMPANIĘ http://www.icppc.pl/antygmo/pomoz-kampani/

Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel)

==========================
ICPPC - International Coalition to Protect the Polish Countryside,
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi
34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114  biuro@icppc.pl
www.icppc.pl   www.gmo.icppc.pl   www.eko-cel.pl

Przeczytaj - "Zmieniając kurs na życie. Lokalne rozwiązania globalnych
problemów", autor: Julian Rose www.renesans21.pl



- Uczestnicy konferencji usłyszeli szokujące dowody, że jeden z
najważniejszych herbicydów powoduje deformacje płodów ludzkich,

- Grupa Carrefour Group jest wśród głównych sieci handlowych, które obiecują
utrzymać handel wolny od GMO,

- Ministrowie deklarują Brukselę jako region wolny od GMO.

Brussels, 16/09/2010 - John Dalli, Europejskie Komisarz ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich wysłuchał ostrej krytyki od uczestników konferencji "Regiony Wolne od GMO" w Brukseli w dniu 16 września 2010 r. Dalli szczegółowo wyjaśnił propozycję Komisji, dotyczącą przekazania krajom członkowskim prawa do zakazu uprawy roślin genetycznie modyfikowanych, jednak przyznał delegatom, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności powinna być zreformowana (EFSA).

Komisarz odpowiadał na pytania José Bové, słynnego znanego rolnika i
wiceprzewodniczącego Komisji ds. Rolnictwa Parlamentu Europejskiego. Bove wezwał do "drakońskich" reform EFSA. Jeden z delegatów nazwał EFSA "farsą drzwi obrotowych i kontroli przez korporacje".

 Dalli odpowiedział, że jako nie-naukowiec nie jest w stanie ocenić jakości pracy EFSA, ale przyznał, że była krytyka Urzędu w wielu dziedzinach i zaprosił Bové i inne organizacje pozarządowe do uczestniczenia w procesie reform.
Dodał, że ostatnie przypadki zanieczyszczenia modyfikowanymi genetycznie ziemniakami 'Amadea'firmy BASF w Szwecji umocniły jego przekonanie, że należy wzmocnić monitoring GMO w całym procesie produkcji.

Bové podsumował uczucia delegatów: "Nikt nie może nas zmusić do konsumpcji GMO lub niszczyć naszego rolnictwa dla GMO. To jest wybór polityczny, dla którego dzisiaj tu jesteśmy."

Benoit Lutgen, Minister Rolnictwa Walonii wezwał do reformy rolnictwa
opartej na jakości: "Jest to jeden z powodów, dla którego Walonia jest
członkiem sieci regionów wolnych od GMO".

Evelyn Huytebroeck, Minister  Środowiska Regionu Bruksela ogłosiła, że
właśnie dzisiaj rząd regionalny stolicy Unii Europejskiej także podjął
decyzję, by być regionem wolnym od GMO.

Konferencja, która odbywa się w budynku Parlamentu Europejskiego,
zgromadziła 300 przedstawicieli regionów wolnych od GMO, inicjatyw
obywatelskich, rolników, organizacji ekologicznych i konsumenckich z
wszystkich państw członkowskich oraz członków Parlamentu Europejskiego.
Liczba wszystkich regionów wolnych od GMO oraz gmin w UE przekroczyła 4 000 wraz z najnowszym członkiem - Brukselą, stolicą Unii Europejskiej.

Komentując propozycję Komisarza Dalli, by oddać decyzje o dopuszczaniu upraw roślin modyfikowanych genetycznie państwom członkowskim, w imieniu organizatorów konferencji wypowiedział się Benedikt Haerlin: "Doceniamy fakt, że w końcu wydaje się, że Komisja akceptuje, że nie można zmusić do GMO obywateli i rolników europejskich. Jednak, panu Dalli nie udało się odnieść do poważnych spraw, jak zdrowie i zagrożenia środowiskowe, które muszą być uregulowane na poziomie Wspólnoty."

Profesor Andrés E. Carrasco, słynny argentyński embriolog z Uniwersytetu w Buenos Aires zaprezentował szokujące wyniki dotyczące herbicydu Roundup, używanego w 70% wszystkich upraw GMO, który powoduje deformacje twarzy i uszkodzenia systemu nerwowego płodów ludzkich. Z powodu publikacji badań w sierpniowym wydaniu pisma "Chemical Research in Toxicology" (Badania chemiczne w toksykologii) prof. Carrasco został fizycznie zaatakowany przed prezentacją swoich prac w Ameryce Południowej.

Haerlin dodał "Batalia przeciw GMO jest czymś więcej niż tylko sprawą
technologii. Chodzi tu o różnorodne i ekologiczne rolnictwo oraz rozwój
obszarów wiejskich, praktykowane przez niezależnych rolników, produkujących
produkty wysokiej jakości, a nie o zorientowany na towary globalny
agro-biznes. Jest to punkt zwrotny dla następnej reformy Wspólnej Polityki
Rolnej".

To podejście zostało poparte przez przedstawicieli największych firm
produkujących i sprzedających  żywność, włącznie z Grupą Carrefour i EDEKA Nord. Przyrzekli oni utrzymać swoją politykę bez GMO, w stosunku do produktów, które muszą być znakowane zgodnie z aktualnym prawem UE. Delegaci powtórzyli swoje dawne żądania obowiązkowego znakowania produktów od zwierząt żywionych paszami GMO. Dobrowolne systemy znakowania produktów wolnych od GMO: mięsa, mleka i jaj istotnie zwiększyły ich udział na rynku i pokazały potrzebę konsumentów do zagwarantowania przejrzystości i swobody wyboru.

Uczestnicy konferencji ostrzegli Radę Europy i Parlament Europejski przed targowaniem się zdrowiem i bezpieczeństwem środowiskowym w związku z krajowymi zakazami uprawy roślin modyfikowanych genetycznie, które są faktem. Zamiast tego powinno być wprowadzone moratorium na dopuszczenia GMO na poziomie UE, do czasu aż Komisja rozstrzygnie problemy oceny ryzyka, prawa o ścisłej czystości nasion aż do rozważenia społeczno-ekonomicznych skutków dla rolników i producentów żywności.

Więcej informacji na stronie:

http://www.gmo-free-regions.org/conference2010/press.html

CHEMIZACJA ŻYCIA

Powszechna chemizacja naszego życia

Żyjemy w świecie gdzie bez produktów chemii nie jesteśmy w stanie
funkcjonować jako cywilizacja.  Produkty syntezy chemicznej  towarzyszą
nam na każdym kroku naszego życia oraz znajdują się również w naszej
żywności i wodzie.

Jeżeli chodzi o żywność, chemizacja zaczyna się  już na polu.

Zdrowa żywa, strukturalna gleba zawiera nie tylko niezliczone składniki
mineralne i organiczne, będące źródłem substancji odżywczych, ale również
środowiskiem życia organizmów i mikroorganizmów glebowych, które
uczestniczą w życiu roślin. Ich obecność m.in. ma decydujący wpływ na
regulację procesów przyswajania przez rośliny substancji odżywczych i
pełnią rolę w ochronie immunologicznej roślin.

Poprzez ciągłe stosowanie agrochemii w glebie na wielką skalę rozmnożyły
się patogenne organizmy pozbawiając glebę jej naturalnej żyzności. Tym
samym rośliny stają się słabsze i mniej odżywione.

Nasze otoczenie nieustannie bombarduje nas ilością degeneratywnych
mikroorganizmów. To, że możemy przeżyć te ataki zawdzięczamy głównie dwóm
czynnikom: antyutlenianiu i odporności.

Siła, która potrafi się obronić przed atakami degeneratywnych
mikroorganizmów i utleniania jest witalność, żywotność, siła życia sama w
sobie. Ostatnimi czasy ta siła jednak osłabła na wszystkich płaszczyznach.
Coraz więcej osób cierpi na najróżniejsze alergie, nie wiadomo z jakich
powodów zapada na choroby, pada pod naporem bakterii, które wcześniej nie
stanowiły żadnego zagrożenia.

Zmniejszona witalność, która objawia się zarówno u jednostek, jak iw
ogólnym stanie zdrowia społeczeństw jest odzwierciedleniem dokładnie
takich samych degeneratywnych procesów zachodzących w naszym środowisku i
wyniszczonych glebach.

Ludzkość żyje dzisiaj w warunkach ekstremalnego utleniania spowodowanego
zanieczyszczeniem środowiska, zatruciem żywności i nadużywania lekarstw.

 Antyutlenianie jest kluczem do zmiany tej sytuacji.

Czym jest antyutlenianie, jak wpływa na nasze organizmy oraz jak zapewnić
sobie ich dobre źródło - już wkrótce.
--------

Polecamy
FILM DOKUMENTALNY  Trucizna nasza powszednia
Francja, 2011  reż. Marie-Monique Robin

Filmowcy szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego w ciągu ostatnich 30 lat
dwukrotnie wzrosło ryzyko zachowania na raka i coraz częściej pojawiają
się choroby neurologiczne i autoimmunologiczne. Opierając się na licznych
badaniach naukowych i wywiadach z ekspertami, ujawniają, że przyczyny tej
nowej epidemii tkwią w naszym najbliższym otoczeniu.

Niezależnie od tego, co robimy, każdego dnia przyjmujemy duże dawki
toksyn, m.in. w jedzeniu.
W filmie przedstawiony jest proces produkcji żywności, która zatruwana
jest pestycydami i innymi szkodliwymi związkami chemicznymi. Jednocześnie
autorzy dokumentu pokazują, jak sprawić, by te trucizny nie szkodziły aż
tak bardzo.

Cz. 1
http://www.youtube.com/watch?v=WN7MKvT1Ejc
Reszta odcinków do odszukania na You Tube

CHEMIZACJA ŻYCIA, OCHROŃ SIĘ

Patogeny, utlenianie, chemizacja życia – ochroń się

Jak nadmienialiśmy wcześniej, żyjemy obecnie w warunkach ekstremalnego utleniania, spowodowanego zanieczyszczeniem środowiska, zatruciem żywności i nadużywaniem chemicznych leków. Antyutlenianie jest kluczem do zmiany procesów utleniania, tak powszechnie występujących w naszym życiu. Jest to możliwe dzięki regularnemu stosowaniu i przyjmowaniu antyutleniaczy.

Antyutleniacze, czyli wymiatacze wolnych rodników mają bezpośredni wpływ na blokowanie rozwoju chorobotwórczych ustrojów organizmu. Wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego, na oczyszczenie krwi, na wzmocnienie naczyń krwionośnych.
Oczyszczona krew, wolna od wolnych rodników i zatorów jest podstawą zdrowia.
Na Ziemi doszło obecnie do przewagi procesów utleniania i dlatego ważne jest zapobieganie dalszej degeneracji środowiska naturalnego i naszego zdrowia  poprzez posiłkowanie się antyutleniaczami.

Często zapomnianym, a  najlepszym odnawialnym źródeł antyutleniaczy jest własna  ZDROWA FLORA BAKTERYJNA, która z wspiera Twoje ciało w procesach życiowych.

Jakie korzyści dla Twego ZDROWIA  przynosi zdrowa flora bakteryjna i jak ją ODZYSKAĆ  i PIELĘGNOWAĆ dowiedz się tutaj: http://joyday.implesite.pl/a/start.html

Skorzystaj z jednorazowej, krótkoterminowej specjalnej oferty dla Subskrybentów.
30 procentowy RABAT!   Zapraszamy TUTAJ: http://joyday.implesite.pl/a/start.html

CZY PAPIESTWO TO SUKCESJA AP. PIOTRA ?

Czy apostol Piotr byl Skala i pierwszym papiezem ?


Ewangelia wg Mateusza 16:15-20
Kardynal James Gibbons napisal: "Jezus, nasz Pan, zalozyl Kosciol, ktory spodobalo Mu sie zbudowac na Piotrze. Dlatego kazdy kosciol, ktory nie uznaje Piotra za swoj fundament, nie jest Kosciolem Chrystusa i nie moze sie ostac, gdyz nie jest dzielem Boga."
Powyzsze twierdzenie opiera sie na cytacie, w ktorym Chrystus rzekomo uczynil Piotra skala i klucznikiem swego krolestwa. Oto ow cytat z katolickiej Biblii Tysiaclecia :

"Jezus zapytal ich: "A wy za kogo Mnie uwazacie?" Odpowiedzial Szymon Piotr: "Ty jestes Mesjasz, Syn Boga zywego". Na to Jezus mu rzekl: "Blogoslawiony jestes Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawily ci tego cialo i krew, lecz Ojciec moj, ktory jest w niebie. Otoz i ja tobie powiadam: Ty jestes Piotr [czyli Skala], i na tej Skale zbuduje Kosciol moj, a bramy piekielne go nie przemoga." (Mt.16:15-16).
Kluczowe slowa "czyli Skala" zostaly dodane w katolickich przekladach Pisma Swietego. Wstep redakcyjny do Biblii Tysiaclecia informuje, ze wyrazow umieszczonych w nawiasie kwadratowym nie ma w tekscie oryginalnym. Dodali je tlumacze, aby pomoc w interpretacji tekstu. Tak wiec glowny "biblijny" argument za sukcesja apostolska, nie pochodzi z Pisma Swietego!
Imie "Piotr" (gr. petros) oznacza "kamien", ktory mozna przesunac z miejsca na miejsce. W odroznieniu od niego, "skala" (gr. petra), na ktorej mial byc zbudowany kosciol, to opoka. Jezus to Petra - Skala, ktorej nie mozna poruszyc z miejsca (Iz. 44:8; Ps.18:32; 1Kor.10:4), natomiast Piotr to petros - kawalek skaly, ktory dopiero oparty na skale moze z innymi kamieniami tworzyc solidna budowle.

Kontekst powyzszego fragmentu Pisma Swietego dotyczy mesjanstwa Jezusa. Rozpoczyna sie pytaniem Jezusa: "Za kogo ludzie uwazaja Syna Czlowieczego?" (Mt.16:13). Jego kulminacja jest wypowiedz Piotra, ze Jezus jest Chrystusem, Synem Boga zywego (Mt.16:16). Konczy sie komentarzem: "Wtedy surowo zabronil uczniom, aby nikomu nie mowili, ze On jest Mesjaszem" (Mt.16:20).

Apostol Piotr potwierdzil, ze wierzacy sa jedynie kamieniami zbudowanymi na Skale, ktora jest Chrystus (Dz.4:11; 1P.2:4-8), czemu przyswiadczyl apostol Pawel (Ef.2:20; 1Kor.3:11; 10:4). Zgodnie z Pismem Swietym tylko Bog jest Skala (Ps.18:32): "Czy jest bog oprocz mnie? Nie, nie ma innej opoki, nie znam zadnej" (Iz.44:8).

Kosciol zbudowany na Piotrze, nie ostalby sie dlugo. Juz w chwile po tej rozmowie Jezus "odwrocil sie i rzekl do Piotra: 'Zejdz Mi z oczu, szatanie! Jestes Mi zawada, bo myslisz nie na sposob Bozy, lecz na ludzki!'" (Mt.16:23). Bramy piekiel przemogly Piotra jeszcze przynajmniej trzykrotnie, gdy zaparl sie Jezusa (Lk.22:54-62).

Co ciekawe, ani jeden z tzw. Ojcow Kosciola, ktorych wypowiedzi stanowia podstawe rzymskokatolickiej tradycji nie interpretowal tekstu o Skale (jako Piotrze) w taki sposob, jak czynia to dzisiaj katoliccy apologeci szukajacy w Biblii wsparcia dla roszczen papieskich. Historyk katolicki Peter de Rosa napisal:

"Slowa te mozna zinterpretowac inaczej, z czego sprawe zdaje sobie niewielu katolikow. Mozliwe, ze bedzie to dla nich szokiem, ale Ojcowie Kosciola nie widzieli zadnego zwiazku pomiedzy tekstem na scianach bazyliki, a urzedem papieskim. Do zadnego z papiezy nie stosuja slowa 'Tys jest Piotr'. Tekst analizowali wszyscy: Cyprian, Orygenes, Cyryl, Hilary, Hieronim, Ambrozy, Augustyn. Z pewnoscia nie byli protestantami, a jednak zaden z nich nie nazywa biskupa rzymskiego Skala... Wedlug Ojcow Kosciola, nie Piotr, lecz jego wiara - czy Pan, w ktorego Piotr wierzyl - jest Skala. Wszystkie sobory kosciola od Nicei w IV w. po Konstancje w XV w. sa zgodne, ze to Chrystus jest jedynym fundamentem kosciola, czyli, ze to On jest Skala na ktorej Bog zbudowal swoj kosciol... Wczesny kosciol nie widzial w Piotrze biskupa Rzymu, i dlatego nie uwazal zadnego biskupa rzymskiego za sukcesora Piotra."
Wyznanie apostola Piotra o Jezusie "Ty jestes Mesjasz, Syn Boga zywego" (Mt.16:15_16) jest fundamentem wiary chrzescijanskiej (1Kor.3:11). Niektorzy sugeruja, ze Piotr poczynil je jako pierwszy, co stawia go nad reszta uczniow, a biskupow Rzymu czyni nastepcami Chrystusa na ziemi. Tak jednak nie bylo. Pierwszy takie wyznanie zlozyl Natanael (J.1:49), pozniej inni uczniowie (Mt.14:33), a dopiero potem Piotr (Mt.16:16).
Fakt, ze Pan Jezus powolal dwunastu apostolow, zamiast jednego, sam w sobie swiadczy przeciwko idei ustanowienia jednego czlowieka nad calym chrzescijanstwem. Pan Jezus nie mowil o jednym tronie dla Piotra, lecz o dwunastu tronach dla dwunastu apostolow, ale nie na ziemi, lecz w krolestwie Bozym (Mt.19:28). Katolicki teolog Thomas Bokenkotter napisal o Piotrze: "Jego szczegolny autorytet ponad Dwunastoma nie ma potwierdzenia w Biblii. Przeciwnie, ukazany jest jako zasiegajacy rady apostolow, nawet posylany przez nich do wykonania misji czy poslugi" (Dz.8:14). To Jakub, a nie Piotr przewodniczyl pierwszemu synodowi przywodcow kosciola chrzescijanskiego (Dz.15:13-19). Apostol Pawel musial pewnego razu zganic Piotra, co takze kwestionuje role Piotra jako zalozyciela dynastii papieskiej w Rzymie (Gal.2:11-14).

Pod znakiem zapytania stoi to, czy Piotr byl kiedykolwiek w Rzymie. Zwrocmy uwage na ponizsze fakty:

W 44 roku Piotr zostal uwieziony w Jerozolimie (Dz.12).
W 52 roku byl obecny na synodzie w Jerozolimie (Dz.15).
W 53 roku Pawel przylaczyl sie do niego w Antiochii (Gal.2).
W 58 roku Pawel napisal List do Rzymian, w ktorym pozdrowil 27 osob w rzymskim kosciele, ale nie wspomina wsrod nich Piotra.
W 61 roku, gdy Pawla powiedziono do Rzymu jako wieznia, wyszlo go przywitac kilku braci z kosciola rzymskiego, ale wsrod nich nie bylo Piotra.
Apostol Pawel napisal z Rzymu wiele listow, w tym do Galacjan, w ktorym wspomina Piotra, lecz nie jako rzymskiego biskupa.
W swoim ostatnim liscie z Rzymu, Pawel napisal: "Tylko Lukasz jest ze mna... W pierwszej obronie mojej nikogo przy mnie nie bylo, wszyscy mnie opuscili: niech im to nie bedzie policzone" (2Tym.4:11.16). Watpliwe, aby apostol Piotr cieszyl sie spokojem w Rzymie, gdy inny apostol byl przesluchiwany i wieziony. Nawrocony Piotr nie zostawilby tez Pawla samego, gdyby istotnie byl w Rzymie.
Tak wiec, apostol Pawel pisal do kosciola w Rzymie, przebywal w Rzymie dluzszy czas, piszac stamtad liczne listy, a jednak ani razu nie wspomnial Piotra, co byloby niemozliwe, gdyby Piotr byl tam biskupem od okolo 20 lat, jak utrzymuje papiestwo. Wymowne sa slowa apostola Pawla: "Tylko Lukasz jest ze mna" (2Tym.4:11).
Nie mozna wykluczyc, ze Piotr zginal smiercia meczenska w Rzymie, tak jak utrzymuje tradycja, lecz wiara ze Piotr byl pierwszym biskupem (papiezem) w Rzymie, na ktorej papiestwo opiera swe pretensje do przewodzenia nad chrzescijanstwem sa jedynie poboznym zyczeniem.

Ewangelia Mateusza 16:19
"I tobie dam klucze krolestwa niebieskiego: cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a co rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane w niebie." (Mt.16:19).
Za kolejny argument na rzecz wywyzszenia Piotra uwaza sie przekazanie mu "kluczy" przez Jezusa. Klucze te symbolizuja znajomosc Slowa Bozego. Posiadaja je duchowni i nauczyciele Slowa Bozego. Mieli je faryzeusze, ktorym Jezus powiedzial: "Biada wam, uczonym w Prawie, bo wzieliscie klucze poznania: samiscie nie weszli, a przeszkodziliscie tym, ktorzy wejsc chcieli" (Lk.11:52).
Piotr nie byl wiec jedynym, ktory mial "klucze" krolestwa Bozego. Posiada je kazdy, kto zna nauki Pisma Swietego, dlatego Jezus powiedzial Piotrowi: "I tobie dam klucze..." (Mt. 16:19).

Wypowiedz "Cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a co rozwiazesz na ziemi, bedzie rozwiazane w niebie" (Mt.16:19) daje autorytet kazdemu wyznawcy Chrystusa (Mt.28:18-20) do zwiazywania sil przeciwnych Ewangelii (Mt.12:29) i rozwiazywania zniewolonych (Dz.16:16-18; 3:6-8).

Tych slow Jezus uzyl uzdrawiajac zwiazana choroba niewiaste: "A czy tej corki Abrahama, ktora Szatan zwiazal juz od osiemnastu lat, nie nalezalo rozwiazac od tych pet w dniu sabatu?" (Lk.13:16). Wielu chrzescijan przez wszystkie wieki korzystalo z tego autorytetu uzdrawiajac chorych i zdemonizowanych. Bez niego bramy piekielne przemoga kazdego czlowieka (Dz.19:13-16).

Ten sam autorytet, aby zwiazywac i rozwiazywac swoja spolecznosc z indywidualnymi ludzmi otrzymal tez kazdy lokalny kosciol:

"Gdy twoj brat zgrzeszy idz i upomnij go w cztery oczy. Jesli cie uslucha, pozyskasz swego brata. Jesli zas nie uslucha, wez z soba jeszcze jednego albo dwoch, zeby na slowie dwoch albo trzech swiadkow oparla sie cala sprawa. Jesli i tych nie uslucha, donies Kosciolowi. A jesli nawet Kosciola nie uslucha, niech ci bedzie jak poganin i celnik. Zaprawde, powiadam wam: Wszystko, co zwiazecie na ziemi, bedzie zwiazane w niebie, a co rozwiazecie na ziemi, bedzie rozwiazane w niebie." (Mt.18:15-18)
PAS OWIECZKI MOJE
Ewangelia wg Jana 21:15-17
Jezus powiedzial do Piotra trzykrotnie: "Pas owieczki moje". Dlaczego? Otoz Piotr jako jedyny z uczniow trzykrotnie sie Go zaparl (Mk.14:66-72). Kiedy Piotr nawrocil sie i wyznal swoj blad, Jezus zrehabilitowal go w oczach calego kosciola, trzykrotnie zapraszajac ponownie do pracy duszpasterskiej (J.21:15-17).
Piotr nie uwazal sie za lepszego od innych. Wszystkich pracownikow Ewangelii uwazal za duszpasterzy, a Jezusa za Arcypasterza. Zgodnie z biblijnym swiadectwem Piotr nie piastowal szczegolnego stanowiska, ktore moglby przekazac biskupom Rzymu.

Nie ma tez zadnych dowodow na to, ze apostol Piotr byl kiedykolwiek biskupem Rzymu. Ireneusz, biskup Lyonu (178-200), ktory spisal imiona pierwszych dwunastu biskupow Rzymu podaje, ze pierwszym byl Linus. Takze Euzebiusz z Cezarei, historyk wczesnochrzescijanskiego kosciola nie pisze, aby Piotr sprawowal funkcje biskupa Rzymu. Katolicki historyk Thomas Bokenkotter napisal:

"Jak doszlo do tego, ze biskup Rzymu zaczal byc traktowany jako nastepca Piotra w przewodzeniu nad swiatowym kosciolem? Nie ma zadnego wiarygodnego historycznego dowodu na to, zeby biskup Rzymu w ogole roscil sobie takie prawo, przynajmniej do polowy trzeciego wieku... Wydaje sie, ze w czasie synodu w Nicei (325 roku n.e.) doktryna o supremacji papieskiej nie byla jeszcze znana kosciolowi chrzescijanskiemu."
W sredniowieczu o wyborze papieza nierzadko decydowala intryga, podstep, zbrodnia, przekupstwo, swieckie armie, a nawet rzymski motloch. Szesciu papiezy zawdzieczalo urzad papieski duetowi nierzadnic Teodorze i Marozji, ktore kierowaly polityka Rzymu w X wieku. Teodora byla kochanka trzech duchownych, ktorzy za jej sprawa stali sie papiezami -
Anastazego III (911-13),
Lando (913-14) oraz Jana X (914-28), zas jej corka
Marozja - kochanka papieza
Sergiusza III (904-11) - wprowadzila na tron papieski
Leona VI (928),
Stefana VII (928-31) oraz swego syna z nielegalnego zwiazku z papiezem Sergiuszem III -
Jana XI (931-5). Papiezem zostal takze i to w wieku 16 lat jej wnuk
Jan XII (955-64), ktory uczynil z palacu lateranskiego harem, a zginal w lozku jednej z zameznych kochanek zabity przez jej meza. Papiezami zostalo jeszcze dwoch prawnukow Marozji:
Benedykt VIII (1012_24) oraz
Jan XIX (1024-32), a takze jej siostrzeniec
Jan XIII (965-72), za zgoda ktorego doszlo do powstania Kosciola polskiego w 966 roku.
Bywalo, ze dwie, nawet trzy osoby naraz piastowaly urzad papieza, ekskomunikujac sie nawzajem. Takze wiec z punktu widzenia ciaglosci historycznej, nie sposob mowic o sukcesji. Nawet kosciol rzymski, mimo bogatych archiwow nie potrafi zweryfikowac kompletnej listy papiezy. Encyklopedia Katolicka podaje: "Musimy otwarcie przyznac, ze uprzedzenia i niedostatek zrodel uniemozliwiaja w pewnych przypadkach rozpoznanie czy kandydaci byli papiezami czy antypapiezami."

Ponizszy material pochodzi z ksiazki: "Apokalipsa: Czasy konca w proroctwach Biblii"
Jonatan Dünkel
  www.orionplus.pl 
 

BEZPIECZNA ILOŚĆ ALKOHOLU ?


Bezpieczna ilosc alkoholu! - czy taka istnieje?

Wiekszosc ludzi ma swiadomosc, ze alkohol spozywany w duzych ilosciach jest szkodliwy dla zdrowia. Niewielu jednak jest takich, ktorzy przekonani sa o tym, ze kazda jego ilosc wprowadzona do organizmu niszczy komorki i tkanki. Picie alkoholu jest obecnie spolecznie zaakceptowane. Wielu mlodych ludzi oczekuje swoich osiemnastych urodzin, aby uzyskac pelna swobode w kupowaniu i piciu alkoholu. Jednak badania naukowe coraz jasniej pokazuja jak zgubny wplyw na organizm czlowieka ma alkohol - nawet w niewielkich ilosciach.

Co dzieje sie z alkoholem po jego spozyciu?

Z zoladka i jelita cienkiego alkohol szybko przenika do krwi, a stamtad do wszystkich komorek i tkanek. Nie stanowi on zadnej substancji pokarmowej, potrzebnej do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym zrodlem energii, zaburzajacym metabolizm wewnatrzkomorkowy. Zdecydowana wiekszosc alkoholu ulega przemianie w watrobie, natomiast niewielka jego ilosc usuwana jest przez nerki, pluca i skore. Organizm moze usunac srednio 7-14 ml alkoholu w ciagu godziny.

W jaki sposob alkohol niszczy organizm?

Alkohol uszkadza fizyczne, umyslowe i psychiczne funkcje organizmu. Nawet najmniejszy mozliwy do zmierzenia poziom alkoholu we krwi obniza mozliwosci postrzegania, uczenia sie, obniza czas reakcji, zmniejsza koncentracje. Alkohol niszczy komorki mozgowe, powodujac pogorszenie funkcji intelektualnych, doprowadzajac do depresji, zanikow pamieci i otepienia. Alkohol obniza rowniez sprawnosc ukladu immunologicznego, co wiaze sie z wieksza wrazliwoscia na choroby infekcyjne. Wywiera tez bezposredni toksyczny wplyw na komorki watrobowe, co w efekcie moze doprowadzic do zapalenia, marskosci, a nawet raka watroby. Na skutek rozwijajacej sie marskosci watroby dochodzi zwykle do powstania zylakow przelyku, z ktorych krwawienie moze byc tak intensywne, ze powoduje zgon w wyniku wykrwawienia. Ostatnie badania dokonane na zdrowych, mlodych mezczyznach wykazaly, ze cisnienie krwi wzrasta w sposob wyrazny wraz ze wzrostem spozywanego przez nich alkoholu. Porownujac grupe osob pijacych umiar kowanie z grupa osob niepijacych, w tej pierwszej wystepuje prawie trzy razy wieksze ryzyko wylewu. Podobnie picie alkoholu sprzyja zawalom serca. Alkohol wywiera negaty- wny wplyw rowniez na uklad pokarmowy. Ze wzgledu na dzialanie drazniace, u pijacych zwieksza sie ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardla i przelyku. Moze tez byc przyczyna niezytow zoladka, zapalenia trzustki, owrzodzenia zoladka i dwunastnicy. Spozywanie alkoholu przez kobiete ciezarna moze spowodowac tak zwany alkoholowy zespol plodowy (FAS), ktory objawia sie uposledzeniem umyslowym dziecka oraz wadami wrodzonymi. Alkohol moze byc rowniez bezposrednia przyczyna poronienia. Alkohol jest powodem wielu aspolecznych zachowan: zbrodni, kradziezy, chuliganstwa, rozpadu zwiazkow rodzinnych. Okolo polowa wypadkow drogowych spowodowana jest przez osoby znajdujace sie pod wplywem alkoholu.

Dlaczego wiec ludzie tak czesto siegaja po alkohol?

Ludzie szukaja w alkoholu ucieczki od codziennych problemow, stresu, osamotnienia, choroby i klopotow rodzinnych. Powszechnie tez utrzymuje sie tradycje spozywania alkoholu z okazji wszelkich uroczystosci. Czesto od takich niewinnych sytuacji rozpoczyna sie prawdziwy dramat czlowieka, alkohol bowiem jest substancja uzalezniajaca, a sklonnosc do nalogu moze byc dziedziczna. Kiedy ktos siega po pierwszy kieliszek, nigdy nie moze miec pewnosci, ze nie zostanie alkoholikiem. W Stanach Zjednoczonych jest okolo 17 mln alkoholikow, w Zachodniej Europie okolo 7 mln, w Polsce - ponad 4 mln.

Jak najlepiej zapobiegac temu nalogowi i jak go leczyc?

. Najlepiej nie siegac po pierwszy kieliszek. ani po zaden nastepny.

. Nalezy ksztaltowac wsrod ludzi gleboka swiadomosc szkodliwosci alkoholu i pokazac im wlasciwa postawe wstrzemiezliwosci. Mlodzi ludzie, ktorzy wyrosli w domach bez alkoholu, statystycznie rzadziej siegaja po kieliszek w wieku doroslym.

. Konieczne jest, aby umieszczac na etykiecie kazdego wyrobu alkoholowego wyrazne ostrzezenie co do szkodliwosci jego spozywania oraz procentowa zawartosc alkoholu.

. Jezeli wystapi problem uzaleznienia, nalezy zwrocic sie po porade do lekarza i - jesli jest potrzeba - przylaczyc sie do grupy anonimowych alkoholikow.

"Nie patrz na wino, jak sie czerwieni, jak sie skrzy w pucharze i lekko splywa do gardla.

Bo w koncu ukasi jak waz, wypusci jad jak zmija"

(Przypowiesci Salomona 23, 31-32).

[Fragment ksiazki Hansa Diehl, Aileen Ludington i Grazyny Kuczek Zdrowie z wyboru FZZ.pl]

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fcodziennie.newstart.pl%2Findex.php%2Fbezpieczna-ilosc-alkoholu-czy-taka-istnieje%2F&h=WAQEkqSgBAQGzecl8eJsMZNEUKw4si0lGl94OMWIiF-anUg

piątek, 9 marca 2012

JAK ZDOBYĆ NAGRODĘ


JAK  ZDOBYĆ  NAGRODĘ .

Gdy oglądamy transmisję z olimpiady, jesteśmy zdumieni wyczynami najlepszych atletów świata. Gdy biegają, skaczą, rzucają i dokonują niebywałych wyczynów z różnego rodzaju piłkami nie możemy powstrzymać się od wyrażania zachwytu. Warto również prześledzić zakulisowe sprawy takich pokazów; a kryje się tam przeogromny wysiłek włożony w przygotowanie się  sportowców do występu. Sprawozdania telewizyjne pokazują nam jak ci zawodnicy żyją na co dzień przez lata samozaparcia i  poświęceń, przygotowując się - często od dzieciństwa - na olimpijski występ. Nie można zostać sportowcem na poziomie światowym, żyjąc zwyczajnie jak wszyscy. Niektórzy z olimpijczyków ćwiczą przez siedem-osiem godzin dziennie, sześć dni w tygodniu. Parę lat temu czasopismo  „TIME” zamieściło artykuł pt.. „Inżynieria doskonałego atlety”, który podkreślał to zagadnienie. Choć autor zauważa powiększającą się stale rolę nauki w sporcie, aby rozszerzyć granice ludzkiej sprawności, przypomina jednakowoż, że „POT DALEJ SIĘ LICZY.”- a ilość wydzielonego potu nadal ma swoje znaczenie.
Jeden ze skoczków w dal, który rozpoczął przygotowania w wieku 11-tu lat, przypisuje swe niedawne osiągnięcia i rekordy pięcioletniemu planowi swego trenera, który nie opuścił żadnego sposobu polepszenia sprawności. Aby wzmocnić nogi kazał on swemu podopiecznemu biegać ciągnąc za sobą otwarty spadochron lub sanie. W swym garażu używał maszyn pneumatycznych i hydraulicznych, by wzmocnić swe mięśnie. Wykonywał tuziny różnego rodzaju ćwiczeń w basenie i pobudzał swe mięsnie  elektrycznością (nie w basenie!). Ci, którzy marzą o olimpijskich medalach  poddają się fizjologom, dietetykom, biomechanikom w dążeniu do uzyskania przewagi , która dałaby im zwycięstwo.
W ośrodkach wioślarskich wioślarze muszą wykonywać 400 lub więcej pociągnięć wiosłami obciążonymi  45 kg ciężarami. Pływacy walczą z prądem wody wytworzonym  przez wielką pompę, a równocześnie podłączeni są do aparatury mierzącej pobór tlenu. Kobiety skaczące w dal wykonują codziennie 200 -250 przykurczów nóg z 5 kg ciężarkami u każdej nogi. Dodatkowo każdy sportowiec jest na ścisłej diecie.
Olimpiady zaczęły się w starożytnej Grecji. Apostoł Paweł wspomniał o zawodach olimpijskich w swych listach do Koryntian. Gdy pragnął zilustrować potrzebę samokontroli w pracy pomagania ludziom napisał : „Wiecie, iż wielu bierze udział w zawodach, ale tylko jeden zdobywa nagrodę. Biegnijcie więc tak, by zdobyć nagrodę. Każdy sportowiec w czasie treningu poddaje się ścisłej dyscyplinie, aby na koniec zdobyć wieniec  bardzo nietrwały; my natomiast czynimy to dla nagrody, która trwać będzie wiecznie. Dlatego właśnie ja sam biegnę prosto do mety; dlatego jak pięściarz, nie marnuję ciosów. Hartuję swe ciało uderzeniami, aby było całkowicie pod kontrolą, abym przypadkiem nie został zdyskwalifikowany, choć sam innych wzywałem do zawodów. ( 1 Koryntian 9;24-27 )
Zawody dawnych olimpiad składały się z biegów, boksu, zapasów i rzutu dyskiem. Paweł wspomina biegi i boks, podkreślając, że choć tylko jeden zawodnik mógł wygrać, każdy z nich poddawał się dobrowolnie  surowej dyscyplinie w nadziei, że to właśnie on zostanie zwycięzcom, który ma otrzymać  wieniec z laurowych liści.
Tych,  którzy biorą udział w wyścigu o życie wieczne, Paweł zachęca do większego wysiłku, proporcjonalnie  do nagrody o większej wartości,  podkreślając, iż nie tylko jeden, ale wszyscy mogą być zwycięzcami. Starożytni biegacze powstrzymywali się od wszelkiego dogadzania sobie, które mogłoby osłabić ich w czasie zawodów. Czy my, którzy stajemy do walki o życie wieczne , możemy podchodzić lekceważąco w stosunku do rzeczy, które osłabiają nasze siły moralne, fizyczne i psychiczne? Z pewnością odwaga, wiara wytrwałość i samozaparcie są raczej ważniejsze dla nas niż dla dawnych Greków. Choć prawdą jest, że życie wieczne jest darem Bożym, zostanie on jednak dany tylko tym, którzy zmagają się w boju o niego z całej swej duszy i siły. Nasze przyzwyczajenia w jedzeniu, czy piciu, pracy, czy tez odpoczynku i rozrywkach muszą  służyć naszemu zdrowiu. Nie możemy być niewolnikami  apetytów  zmysłów lub nałogów, jeśli chcemy być zwycięzcami w biegu o życie.
Współtowarzyszowi „olimpijczykowi”, Tymoteuszowi, napisał Paweł; „Biegnij najlepiej, jak tylko możesz i zdobądź dla siebie życie wieczne  ( 1 Tymteusza 6;12) A o swym własnym doświadczeniu w biegu życia powiedział : „Biegnę prosto do celu, aby zdobyć nagrodę, to jest wezwanie Boże przez Jezusa Chrystusa do życia w górze (Filip.3;14 )
U końca swego życia apostoł mógł oświadczyć: „Lepiej biec nie mogłem, przebiegłem cały dystans i zachowałem wiarę. A teraz czeka na mnie nagroda zwycięzcy za sprawiedliwe życie „ (2 Tymot.4; 7,8 )
Boża rada dla nas brzmi : „ Pozbądźcie się wszystkiego ,co was obciąża i grzechu, który się do was tak mocno przyczepia, a biegnijcie zdecydowanie w biegu, który jest przed wami „ patrząc na Jezusa, który jest podstawą naszej wiary od początku do końca. ( Hebr. 12;1,2 )
Nasze przygotowanie, zarówno cielesne, jak i duchowe zdecyduje, czy wygramy, czy przegramy.

poniedziałek, 5 marca 2012

EGIPSKIE PLAGI


Plagi były sądem Bożym nad fałszywymi bogami, w tym nad samym faraonem. Miały zdemaskować zwodniczość egipskiej religii i uwolnić ludzi spod duchowych ciemności fałszywego kultu.
Egipcjanie wierzyli, że faraon ma naturę ludzką po rodzicach, a boską po poprzednim kró-
lu1, a ten po pierwszym ziemskim władcy — Ozyrysie. Po śmierci rzekomo łączy się z przodkami w Ozyrysie, a nowy władca staje się jego synem Horusem i odbiciem boga słońca Re2.
W czasach Mojżesza egipski władca poszedł jeszcze dalej w samouwielbieniu i zaczął podawać się za boga nieba i ziemi, co było bez precedensu. Amenhotep II (1450-1425) nazywał siebie „wielkim bogiem” oraz „królem bogów i panem nieba i ziemi rezydującym w Perunefer”3. W fałszywym poczuciu własnej boskości faraon zlekceważył Boga Jahwe, odpowiadając Mojżeszowi: „Kimże jest Pan, abym miał usłuchać Jego rozkazu i wypuścić Izraela? Nie znam Pana i nie wypuszczę Izraela”4.
Egipcjanie przypisywali boską naturę nie tylko faraonowi, ale także rzece Nil oraz słońcu, co było bałwochwalstwem, które odwodziło ludzi od Boga. Bóg użył plag, aby zdemaskować kult natury jako fałszywy w oczach Egipcjan i Hebrajczyków, którzy również zaczęli skłaniać się ku bałwochwalstwu5.
Jak długo trwały plagi? Ich początek znaczy wylew Nilu, który następował latem, gdy topniały śniegi w Etiopii, a koniec przypadał na wiosenny miesiąc nisan. Niektóre katastrofy, takie jak grad w czasie siódmej plagi, który wyniszczył len i jęczmień, można datować na styczeń lub luty. Wydaje się więc, że plagi trwały przynajmniej pół roku.

Pierwsza plaga

Egipt byłby pustynią, gdyby nie Nil. Nawet brak deszczu, który gdzie indziej powodował dotkliwe susze, w kraju położonym nad tą rzeką nie dawał się mocno we znaki. W takich okresach ludzie przybywali do Egiptu, aby nabyć zboże, jak to uczyniła rodzina Jakuba6.
Nil wylewał raz do roku, użyźniając pola, a przez cały rok nawadniał je dzięki sieci kanałów. Egipcjanie jednak zamiast dziękować za to Stwórcy, otoczyli czcią rzekę uosobioną w bożku zwanym Hapi.
Jedną z powinności faraona było codzienne nabożeństwo odprawiane na brzegu tej rzeki. Egipcjanie wielbili Nil hymnami i ofiarami. Wrzucanie do rzeki hebrajskich noworodków było zapewne formą ofiary7. Mogła to być przyczyna, dla której Bóg najpierw uderzył w Nil.
Nil nazywano „krwią Ozyrysa”8. Wierzono, że jego wody mają boską, uzdrawiającą moc, dlatego kapłani obmywali się w rzece dwukrotnie każdego dnia i każdej nocy. Nie spożywali ryb z tej rzeki, uważając je za święte9. W Oksyrynchos była świątynia, gdzie czczono ostronosą rybę żyjącą w Nilu10, stąd grecka nazwa tego miasta.
Pierwsza plaga wydaje się być wyrazem poczucia humoru ze strony Boga, bo kiedy Aaron uderzył laską w Nil, woda w rzece zmieniła się w krew. Woda, która miała uzdrawiać jako krew Ozyrysa, nie nadawała się nawet do picia, a „święte” ryby wyzdychały11.
Okultyści faraona, zamiast usunąć skutki tej plagi, co byłoby pomocne i świadczyłoby o ich mocy, uczynili jedynie coś podobnego, ale na małą skalę. Faraonowi jednak to wystarczyło, gdyż zatwardził swe serce i zamknął się na głos Boga. Nie wypuścił Izraela, a przez to naraził swój kraj na kolejną plagę.

Druga plaga

Druga plaga również posiada znamiona Bożego humoru. Aaron wyciągnął laskę, a z Nilu wyszły żaby, oblegając wszystkie domy, włącznie z pałacem faraona. Weszły do garnków, spiżarni i szaf, do toalet i łóżek, a ich kumkanie nie dawało odpocząć nawet w nocy12. Egipcjanie nie mogli nic zrobić, gdyż uważali żaby za święte i nietykalne.
Żaba była w Egipcie symbolem Heket, bogini płodności i narodzin, którą przedstawiano z głową żaby oraz z symbolem życia ankh. Kto chciał być płodny, nosił amulet z żabą. Heket otrzymywała chwałę za każdy cud narodzin, ale plaga żab ujawniła, że to nie ona panuje nad tymi stworzeniami, lecz Bóg.
Plaga żab mogła być także aluzją do egipskich wieszczy, gdyż tak jak ropuchy nadymają się powietrzem, tak oni twierdzili, że są pełni boskiego ducha, a tymczasem podburzali faraona przeciwko prawdziwemu prorokowi Bożemu, którym był Mojżesz.
Okultyści dodali żab do tej plagi, ale usunąć ich nie potrafili. Faraon po raz pierwszy spokorniał, bo także w jego pałacu było pełno tych płazów. Poprosił Mojżesza, aby wstawił się u Boga w tej sprawie, a ten odpowiedział: „Stanie się według życzenia twego, abyś poznał, że Pan, Bóg nasz, nie ma sobie równego”13.
Słowa Mojżesza potwierdzają, że plagi były wymierzone w faraona i egipskich bogów uzurpujących miejsce Stwórcy. Żaby wyginęły, ale ich ciała nie zniknęły, aby nikt nie sądził, że była to jedynie magiczna sztuczka. Egipcjanie musieli własnoręcznie zebrać swoje święte i nietykalne żaby, ułożyć je w cuchnące stosy i uprzątnąć.

Trzecia plaga

Faraon nadal nie zgadzał się wypuścić Izraelitów, dlatego Bóg polecił Aaronowi wyciągnąć laskę i uderzyć w ziemię. Pył zamienił się w roje kąsających owadów, które obległy ludzi i zwierzęta, żywiąc się krwią14.
W języku hebrajskim występuje tu słowo kinnim. Niektóre przekłady oddają je jako „komary” lub „muszki”. Nie jest to poprawne tłumaczenie, ponieważ komary nie wylęgają się z ziemi, lecz z wody, a gdyby chodziło o muszki, wówczas następna, czwarta plaga much byłaby jedynie powtórzeniem trzeciej!
Józef Flawiusz napisał, że chodziło o wszy, przeciwko którym nie pomagały żadne obmycia ani maści15. W Talmudzie słowo kinnah oznacza wesz16. Samuel Bochart w leksykonie biblijnych zwierząt napisał, że we wszystkich starożytnych źródłach (z wyjątkiem Septuaginty17) omawiających tę plagę zawsze chodzi o wszy. Podał także, że kinnim weszło do języka greckiego jako kinnia oraz konides, czyli „wszy” i „gnidy”18.
Ujawniło się tu chyba kolejny raz Boże poczucie humoru, gdyż Egipcjanie, a zwłaszcza ich kapłani, przykładali ogromną wagę do zewnętrznej czystości. Jak sprawozdał Herodot, kąpali się cztery razy na dobę i „golili sobie co drugi dzień całe ciało, ażeby ani wesz, ani żaden inny obrzydliwy owad nie pokazał się u nich podczas sprawowania służby bożej”19. Nosili szaty wyłącznie z lnu, zawsze świeżo wyprane. Nie nakładali niczego z wełny, aby nie dać przystępu wszom, a także dlatego, że wełnę produkuje się ze śmiertelnych zwierząt, zaś len z rośliny wyrastającej z ziemi, którą uważali za nieśmiertelną20.
Bóg stworzył człowieka z prochu ziemi21. Egipcjanie zachowali o tym zniekształconą pamięć, podobnie jak wiele innych starożytnych ludów. Wierzyli, że bóg Chnum lepi ludzi z gliny na kole garncarskim. Zamiast jednak oddać hołd należny Stwórcy, czcili ziemię jako nieskazitelną i uosobioną w postaci Geba. Można się tu dopatrzyć Bożego humoru, bo z prochu ziemi powstała plaga wszy, która uczyniła wszystkich nieczystymi, włącznie z kapłanami.
Plaga wszy była pierwszą, której egipscy kapłani nie potrafili lub nie chcieli podrobić, gdyż wszy uczyniły ich samych niezdatnymi do służby. W ten sposób Bóg zakpił z nich. Stwierdzili: „W tym jest palec Boży”22. Faraon jednak, który dotąd trwał w uporze, zatwardził swoje serce tak bardzo, że nawet teraz nie usłuchał Boga i nie pozwolił Izraelitom wyjść z niewoli.

Czwarta plaga

Mojżesz zapowiedział kolejną plagę23. W jej opisie występuje hebrajskie słowo ,arob, które oznaczało skrzydlate owady, takie jak muchy i skarabeusze.
Plaga insektów mogła być wymierzona w Chepri, boga odrodzenia i zmartwychwstania, czczonego w postaci skarabeusza. Muchy i skarabeusze składają swoje jaja w odchodach i padlinie. Te skrzydlate owady wylęgały się z mułu Nilu, co na pierwszy rzut oka wyglądało tak, jakby potrafiły stworzyć się same z gnoju i błota, a więc z materii nieożywionej. W związku z tym Egipcjanie przypisali naturze moc, którą posiada jedynie Stworzyciel.
Zabobon ten przejęli od nich Grecy. Arystoteles (384-322) napisał, że samorództwo (abiogeneza) jest faktem, ponieważ można zaobserwować, że myszy rodzą się z brudnego siana, szczury ze śmieci, mszyce z rosy, a pchły z gnoju24. Taki pogląd przetrwał do średniowiecza, kiedy ludzie wierzyli, że muchy rodzą się z padliny. Nie rozumieli, że wcześniej złożyły tam swe jajka, dlatego później małe owady wylęgały się z padliny. Karol Darwin również wierzył w zabobon, który zakłada spontaniczne powstanie życia z nieożywionej materii w błotnej kałuży25. Ludwik Pasteur (1822-1895) wykazał, że abiogeneza, czyli początek życia z materii nieożywionej, jest niemożliwa nawet na poziomie bakterii. Niemniej wielu obstaje przy wierze w samoistne powstanie życia, przypisując naturze moc Stwórcy i nazywając zabobon nauką.
W starożytności na Bliskim Wschodzie czczono Baala Zebuba, czyli „władcę much”. Wierzono, że ów bóg chroni przed takimi insektami jak muchy. W czasie tej plagi Bóg uchronił przed muchami swoich wyznawców, a insekty kąsały jedynie bałwochwalców, w ten sposób czyniąc różnicę
między jednymi i drugimi. Podobnie będzie w przypadku niektórych plag czasów końca, jakie opisuje Księga Apokalipsy26.
Po tej pladze faraon zezwolił Izraelitom na wyjście i poprosił Mojżesza o wstawiennictwo, uznając po raz pierwszy wyższość Boga nad egipskimi bogami. Niestety, kiedy prośba Mojżesza została wysłuchana przez Boga i plaga ustała, faraon cofnął swoją obietnicę27.

Piąta plaga

Bóg ponownie wezwał faraona do wypuszczenia Izraelitów, aby mogli Mu służyć, ale ten się nie zgodził, dlatego na Egipt spadła kolejna plaga. Tym razem zaraza dotknęła bydło, w tym zapewne świętego byka Apisa.
Niektóre zwierzęta w Egipcie reprezentowały bogów, uchodząc za ich wcielenie. W późniejszych czasach same w sobie stały się przedmiotem kultu. Do nich należał święty byk Apis. Kapłani trzymali go w świątyni, ozdabiali złotem i klejnotami, a po śmierci poddawali mumifikacji i chowali w sarkofagu niczym faraona.
Do najpopularniejszych bogiń w Egipcie należała Hathor, opiekunka bydła i ludzi, którą przedstawiano jako krowę lub kobietę ze słonecznym dyskiem między rogami. Jej imię znaczyło tyle co „mieszkanie boga”. Nazywano ją Wielką Matką. Faraon Amenhotep II był gorliwym wyznawcą Hathor. Jedna z rzeźb w Muzeum Kairskim pokazuje go pod jej opieką.
W czasie tej plagi z izraelskiego bydła nic nie zginęło, co faraon kazał zbadać. Nie wyciągnął z tego jednak żadnych wniosków i dalej trwał w uporze. W Biblii czytamy: „Lecz Pan spotęgował upór faraona i nie usłuchał ich, tak jak Pan zapowiedział przez Mojżesza”28. W tym zdaniu występuje słowo „umocnić” (hebr. chazar). Faraon „zaciął się w sercu swoim” i jego serce zatwardziło się. Bóg dopuścił, aby król umocnił się w swym wyborze, a jego upór wykorzystał, aby zdemaskować egipski zabobon. Każda plaga stanowiła sposobność dla faraona, aby pokutować i nawrócić się, ale on zamiast tego wybrał bunt. W ten sposób ściągnął kolejne plagi na swój kraj, które omówię w następnym odcinku.   
Alfred J. Palla

1 Zob. Joyce Tyldesley, Hatchepsut: The Female Pharaoh, s. 134. 2 Zob. tamże, s. 8.
3
 Labib Habachi, Khata‘na-Qantir or Avaris-Piramesse, [w:] Ernst Czerny, Tell el-Dab‘a I: Tell el-Dab‘a and Qantir, the Site and its Connection with «NAvaris and Piramesse,
s. 103.
4 Wj 5,2. 5 Zob. Wj 12,12; Lb 33,4; Joz 24,12. 6 Zob. Rdz 42—43. 7 Zob. Wj 1,22.
8
 Alfred J. Hoerth, Archaeology of the Old Testament, s. 163. 9 Zob. Herodot, Dzieje, 2:37. 10 Zob. Plutarch, Moralia: De Iside et Osiride, 380. 11 Zob. Wj 7,20-21. 12 Zob. Wj 8,5-6. 13 Wj 8,10. 14 Zob. Wj 8,17. 15 Zob. Józef Flawiusz, Dawne dzieje Izraela, 2:300. 16 Zob. Talmud Babiloński, Szabat, 107b (14:1, II.1). 17 Zob. w Septuagincie słowo sknifes, które może oznaczać małe muszki lub komary, ale ten przekład powstał w Egipcie, dlatego jego tłumacze prawdopodobnie odeszli od oryginalnego znaczenia. Nie chcieli narażać się egipskim kapłanom, gdyż dla nich wszy były większym złem niż inne plagi, ponieważ przykładali og
 ZNAKI CZASU MARZEC 2012 R.  www.sklep.znakiczasu.pl