środa, 28 marca 2012

CHEMIZACJA ŻYCIA

Powszechna chemizacja naszego życia

Żyjemy w świecie gdzie bez produktów chemii nie jesteśmy w stanie
funkcjonować jako cywilizacja.  Produkty syntezy chemicznej  towarzyszą
nam na każdym kroku naszego życia oraz znajdują się również w naszej
żywności i wodzie.

Jeżeli chodzi o żywność, chemizacja zaczyna się  już na polu.

Zdrowa żywa, strukturalna gleba zawiera nie tylko niezliczone składniki
mineralne i organiczne, będące źródłem substancji odżywczych, ale również
środowiskiem życia organizmów i mikroorganizmów glebowych, które
uczestniczą w życiu roślin. Ich obecność m.in. ma decydujący wpływ na
regulację procesów przyswajania przez rośliny substancji odżywczych i
pełnią rolę w ochronie immunologicznej roślin.

Poprzez ciągłe stosowanie agrochemii w glebie na wielką skalę rozmnożyły
się patogenne organizmy pozbawiając glebę jej naturalnej żyzności. Tym
samym rośliny stają się słabsze i mniej odżywione.

Nasze otoczenie nieustannie bombarduje nas ilością degeneratywnych
mikroorganizmów. To, że możemy przeżyć te ataki zawdzięczamy głównie dwóm
czynnikom: antyutlenianiu i odporności.

Siła, która potrafi się obronić przed atakami degeneratywnych
mikroorganizmów i utleniania jest witalność, żywotność, siła życia sama w
sobie. Ostatnimi czasy ta siła jednak osłabła na wszystkich płaszczyznach.
Coraz więcej osób cierpi na najróżniejsze alergie, nie wiadomo z jakich
powodów zapada na choroby, pada pod naporem bakterii, które wcześniej nie
stanowiły żadnego zagrożenia.

Zmniejszona witalność, która objawia się zarówno u jednostek, jak iw
ogólnym stanie zdrowia społeczeństw jest odzwierciedleniem dokładnie
takich samych degeneratywnych procesów zachodzących w naszym środowisku i
wyniszczonych glebach.

Ludzkość żyje dzisiaj w warunkach ekstremalnego utleniania spowodowanego
zanieczyszczeniem środowiska, zatruciem żywności i nadużywania lekarstw.

 Antyutlenianie jest kluczem do zmiany tej sytuacji.

Czym jest antyutlenianie, jak wpływa na nasze organizmy oraz jak zapewnić
sobie ich dobre źródło - już wkrótce.
--------

Polecamy
FILM DOKUMENTALNY  Trucizna nasza powszednia
Francja, 2011  reż. Marie-Monique Robin

Filmowcy szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego w ciągu ostatnich 30 lat
dwukrotnie wzrosło ryzyko zachowania na raka i coraz częściej pojawiają
się choroby neurologiczne i autoimmunologiczne. Opierając się na licznych
badaniach naukowych i wywiadach z ekspertami, ujawniają, że przyczyny tej
nowej epidemii tkwią w naszym najbliższym otoczeniu.

Niezależnie od tego, co robimy, każdego dnia przyjmujemy duże dawki
toksyn, m.in. w jedzeniu.
W filmie przedstawiony jest proces produkcji żywności, która zatruwana
jest pestycydami i innymi szkodliwymi związkami chemicznymi. Jednocześnie
autorzy dokumentu pokazują, jak sprawić, by te trucizny nie szkodziły aż
tak bardzo.

Cz. 1
http://www.youtube.com/watch?v=WN7MKvT1Ejc
Reszta odcinków do odszukania na You Tube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz