środa, 28 marca 2012

SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI Z GMO

Składniki żywności, pochodzące z transgenicznej soi i (lub) kukurydzy

Znaczna część zbiorów kukurydzy i soi pochodzi obecnie z upraw transgenicznych - około 40 milionów hektarów obszarów rolnych na świecie wykorzystywanych jest pod uprawę genetycznie modyfikowanych roślin, głównie kukurydzy i soi, przede wszystkim w USA, Kanadzie, Argentynie,Brazylii, Chile, Australii, Meksyku. Niektóre odmiany, jak np. odporna na herbicydy soja, są tak
popularne, że trudno znaleźć w obrocie handlowym odmiany tradycyjne.

Nic więc dziwnego, iż według przybliżonych szacunków ok. 60% wszystkich przetworzonych artykułów spożywczych, obecnych na rynku Unii Europejskiej, może zawierać śladowe ilości GMO.

Z kukurydzy wytwarzane są tak popularne składniki jak skrobia, olej, syrop, maltodekstryna,dekstroza, mąka.
Soja wykorzystywana jest do produkcji oleju, lecytyny, izolatów i koncentratów wysokobiałkowych.

Produkty spożywcze, w których mogą być dodatki z transgenicznej soi i (lub) kukurydzy:
wyroby cukiernicze i
czekoladowe
lody i desery
koncentraty spożywcze
sosy, dresingi, zupy
błyskawiczne, majonez
margaryna
miksy masła i margaryny
lub masła i oleju
płatki śniadaniowe
przyprawy
napoje bezalkoholowe
napoje alkoholowe (piwo,
wino)
słodziki
ocet
wyroby mleczne (sery,
twarogi, napoje
fermentowane)
konserwy rybne
przetwory owocowe i
warzywne
przetwory mięsne

Soja i kukurydza to często podstawowe surowce do produkcji żywności dla wegetarian, przekąsek,używek, dań chińskich, dań typu “fast food”, mleka sojowego, przeznaczonego dla niemowląt i dzieci(sojowe izolaty i koncentraty wysokobiałkowe stosowane w produkcji mleka początkowego i
następnego), preparatów mlekozastępczych dla niemowląt i dzieci nietolerujących laktozy (cukru mlecznego), glutenu, dzieci alergicznych, chorych na przewlekłe biegunki.

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz