środa, 28 marca 2012

KLONY NA TALERZU

W Wielkiej Brytanii sprzedano mięso potomstwa zwierząt – klonów. W USA znaleziono dziko rosnące rośliny GMO

Czy produkty powstałe dzięki biotechnologii są bezpieczne? Jak się zabezpieczyć przed negatywnymi skutkami obecności w rolnictwie organizmów sklonowanych lub upraw zmodyfikowanych genetycznie? Te pytania zadają sobie dziś brytyjscy wielbiciele steków. Food Standards Agency ujawniła, że do sklepów w tym kraju mogło trafić mięso ok. 100 krów – potomstwa sztuki sklonowanej w USA. Choć przepisy wymagają, by takie produkty były dodatkowo badane, FSA przyznała, że nikt do niej z takim wnioskiem się nie zgłosił.

Sprawa zaczęła się na początku tygodnia, gdy jedna z gazet odkryła, iż sprzedawane w sklepach mleko pochodzi od potomstwa sklonowanej krowy. Po sprawdzeniu okazało się, że nie tylko mleko. Do rzeźni trafiły dwa byki (o imionach Dundee Paratrooper i Parable) pochodzące ze sklonowanej matki. Wczoraj ustalono, że kolejnych 97 krów wywodzi się od sklonowanych w Stanach Zjednoczonych zwierząt.
Czytaj wiecej:
http://www.rp.pl/artykul/518654_Zmodyfikowana_zywnosc_trafila_na_stoly.html

http://www.soilassociation.org/Whyorganic/Welfareandwildlife/Cloning/tabid/941/Default.aspx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz