Podstawowe pojęcia związane z żywnością genetycznie modyfikowaną
Organizmy transgeniczne (GMO) definiuje się w Polsce następująco:
Organizm genetycznie zmodyfikowany (GMO) organizm, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji, w szczególności przy zastosowaniu:
a) technik rekombinacji DNA z użyciem wektorów, w tym tworzenia materiału genetycznego poprzez włączenie do wirusa, plazmidu lub każdego innego wektora cząsteczek DNA wytworzonych poza organizmem i włączenie ich do organizmu biorcy, w którym w warunkach naturalnych nie występują, ale w którym są zdolne do ciągłego powielania,
b) technik stosujących bezpośrednie włączenie materiału dziedzicznego przygotowanego poza organizmem, a w szczególności: mikroiniekcji, makroiniekcji i mikrokapsułkowania,
c) metod niewystępujących w przyrodzie dla połączenia materiału genetycznego co najmniej dwóch różnych komórek, gdzie w wyniku zastosowanej procedury powstaje nowa komórka zdolna do przekazywania swego materiału genetycznego odmiennego od materiału wyjściowego komórkom potomnym. (Hałat, 2004 i Ustawa, 2001).
Pojęcie GM żywności można z kolei zdefiniować posługując się określeniami:
1)żywności i rolnictwa molekularnego albo
2)żywności oraz produktu genetycznie zmodyfikowanego.
Żywność (środek spożywczy) każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (Hałat, 2004 i Ustawa, 2001a).
Stąd żywnością (lub paszą) transgeniczną, żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub GM żywnością ,można nazwać każdą żywność (paszę) wytworzoną z surowców pochodzących z rolnictwa molekularnego.
Rolnictwem molekularnym (ang. molecular farming) nazywa się uprawę genetycznie modyfikowanych roślin i hodowlę genetycznie modyfikowanych zwierząt w celu uzyskania na skalę przemysłową produktów organizmów genetycznie modyfikowanych (Hałat, 2007, s. 1).
GM żywność stanowi rodzaj tzw. produktów genetycznie zmodyfikowanych.
Produkt genetycznie zmodyfikowany produkt składający się z GMO
lub ich kombinacji, zawierający DNA lub białka z GMO (Ustawa, 2001a).
GM żywność (żywność genetycznie zmodyfikowana) to produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, składający się z GMO lub ich kombinacji, zawierający DNA lub białka z GMO, przeznaczony do spożycia przez ludzi.
Organizmy transgeniczne (GMO) definiuje się w Polsce następująco:
Organizm genetycznie zmodyfikowany (GMO) organizm, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji, w szczególności przy zastosowaniu:
a) technik rekombinacji DNA z użyciem wektorów, w tym tworzenia materiału genetycznego poprzez włączenie do wirusa, plazmidu lub każdego innego wektora cząsteczek DNA wytworzonych poza organizmem i włączenie ich do organizmu biorcy, w którym w warunkach naturalnych nie występują, ale w którym są zdolne do ciągłego powielania,
b) technik stosujących bezpośrednie włączenie materiału dziedzicznego przygotowanego poza organizmem, a w szczególności: mikroiniekcji, makroiniekcji i mikrokapsułkowania,
c) metod niewystępujących w przyrodzie dla połączenia materiału genetycznego co najmniej dwóch różnych komórek, gdzie w wyniku zastosowanej procedury powstaje nowa komórka zdolna do przekazywania swego materiału genetycznego odmiennego od materiału wyjściowego komórkom potomnym. (Hałat, 2004 i Ustawa, 2001).
Pojęcie GM żywności można z kolei zdefiniować posługując się określeniami:
1)żywności i rolnictwa molekularnego albo
2)żywności oraz produktu genetycznie zmodyfikowanego.
Żywność (środek spożywczy) każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (Hałat, 2004 i Ustawa, 2001a).
Stąd żywnością (lub paszą) transgeniczną, żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub GM żywnością ,można nazwać każdą żywność (paszę) wytworzoną z surowców pochodzących z rolnictwa molekularnego.
Rolnictwem molekularnym (ang. molecular farming) nazywa się uprawę genetycznie modyfikowanych roślin i hodowlę genetycznie modyfikowanych zwierząt w celu uzyskania na skalę przemysłową produktów organizmów genetycznie modyfikowanych (Hałat, 2007, s. 1).
GM żywność stanowi rodzaj tzw. produktów genetycznie zmodyfikowanych.
Produkt genetycznie zmodyfikowany produkt składający się z GMO
lub ich kombinacji, zawierający DNA lub białka z GMO (Ustawa, 2001a).
GM żywność (żywność genetycznie zmodyfikowana) to produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, składający się z GMO lub ich kombinacji, zawierający DNA lub białka z GMO, przeznaczony do spożycia przez ludzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz